Orbán gyűlöletkeltése célba ért!

0

Egy sima közlekedési incidensből pillanatok alatt verekedés, migránsozás kerekedett. Az eset 2018. szeptember 2-án történt, a szereplők arcát kitakartuk.

Egy kisebb közlekedési incidens, amelyben mindössze egy visszapillantó tükör sérült meg, fajult verekedéssé Szombathelyen.
Egy kisebb társaság egy skót és egy magyar állampolgárt vert meg.
A sértettek hiába próbálták kulturáltan elintézni a piszlicsáré ügyet, migránsozás, ütlegelés volt a válasz.

Az esetről videó készült.

A rendőrség garázdaság miatt indított eljárást, a gyűlölködést nem látták megalapozottnak.
A felheccelt szombathelyi társaságnak egy skót orvost és egy magyar képzőművész-informatikust sikerült megverni.

A 28 éves, magyar állampolgár B. – mint minden évben egyszer-kétszer – és barátja, a skót J. Magyarországra látogattak. B. szüleit is felkeresték, akik Szombathelyen élnek. A látogatás idején B. édesapjának kocsijával közlekedtek a városban. Vasárnap koradélután is éppen mentek valahova, J. vezetett. Ekkor történt a kis baleset: az autóval véletlenül elsodorták egy parkoló autó visszapillantó tükrét.
Az autóval 20-25 méteren belül megálltak, de már ekkor látták, hogy hatan, egy család és egy-két ismerős, rohannak utánuk. Mint B. a 444-nek elmondta, még ki sem szálltak szinte a kocsiból, amikor azonnal rájuk rohantak, és bár nem volt különösebben komoly az okozott kár kifejezetten agresszíven léptek fel: rasszista sértéseket kiabáltak, migránsoztak, majd mindkét férfit bántalmazták.

„Arra számítottunk, hogy elnézést kérünk, kitöltjük a biztosítós papírokat, aztán körülbelül 15 perc elteltével megy mindenki a dolgára. Teljesen máshogy alakultak az események”

– mesélte B. a 444-nek.

A kár – mint később kiderült – mindössze 10-15 ezer forintos: a Fiat Puntó visszapillantójának tükrét befoglaló keret tört el.

A sofőr, J. nem tudott magyarul, ezért a feldühödött szombathelyiek a magyar állampolgáron, B.-n kezdték el kitölteni a dühüket, fojtogatták, arcon ütötték. B. az esetet felvette videóra. (Az arcokat a személyiségi jogok védelme miatt kitakartuk.)

„Alapvetően az volt eleinte a bajuk, hogy J.-nél nem volt jogosítvány… illetve megijedhettek a ténytől, hogy baja lett a kölcsönzött autónak…” – próbálta B. elképzelni, mi válthatott ki ilyen mértékű agresszív reakciót, de ezek egyike sem magyarázza az önbíráskodás és a gyűlöletbűncselekmény – legalábbis ezek gyanúját felvető – teljesen értelmetlen hőzöngést és brutalitást.

A 33 éves skót állampolgár J. bőrszíne egy fokkal sötétebb a fehér európai átlagnál: skót édesanyja és iráni édesapja van, ő már Skóciában született. Matemetikából és fizikából szerzett mesterdiplomát, majd váltott, orvosnak tanult, három éve Skóciában gyógyít. Jogosítványa van.

Miután a feldühödött magyarok nem beszéltek angolul, B.-nek estek. Látszólag teljesen értelmetlenül, mert B.-ék készséggel vártak, és ki szerették volna tölteni kötelező biztosításhoz járó kárbejelentő lapokat, ahogy az ilyen balesetnél bevett szokás.

A szombathelyi társaság azonban valamiért minden áron maga akarta igazolni a két férfi személyazonosságát, amihez egyébként nincs joguk. A forgalmit próbálták erőszakkal megszerezni, és amikor B. ennek szóban ellenállt, nekiestek. A sötétbarna ruhás alak többször arcon ütötte, fojtogatta, gyomrozta – ezek egy része a videón is látható, ám a verés közben a kamera kikapcsolt.

Teljesen nyilvánvaló, hogy meg sem próbálták civilizált módon elintézni ezt a mindennapinak nevezhető incidenst. A legalapvetőbb emberi kommunikációra is képtelennek mutatkoztak.

B.-ék ezután belátták, hogy teljesen értelmetlen a kulturált stílus, megvárták inkább a rendőrség kiérkezését, amit egyébként a társaság hívott ki.

A rendőrség 10 perc alatt kiérkezett, és megnyugtatták a dühöngőket, akik közül a Barna Ruhás, aki B.-t többször bántalmazta, közben kereket oldott. Ő egyébként láthatóan fel sem fogta, mi történt, később társai magyarázzák el neki, hogy ki vezette az autót. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy szidalmazzon és ütlegeljen.

Mint a dühöngők a rendőröknek előadták, azért rohantak utánuk és támadták meg őket a kocsiban, mert azt hitték, a két férfi el akar hajtani. Szerintük azért álltak meg a kocsival, mert utolérték őket. Mint B. elmondta, ezen aztán a rendőrök is nagyot derültek látván egyfelől a kár nagyságát, illetve azt az érvelést sem tudták komolyan venni, hogy az autó nyomába eredő társaság meg tudta volna állítani az autót.

B. végül feljelentést tett. A rendőrség garázdaság gyanújával kezdett el nyomozni, a gyűlöletbűncselekményt – függetlenül attól, hogy a videón egyértelműen látszik, hallatszik, hogy a támadás érzelmi kiváltó oka a külföldi férfi bőrszíne – nem látták megalapozottnak.

B. sérüléseiről látlelet készült, a videófelvételt a nyomozás érdekében átadta a rendőröknek. B. elmondása szerint másnap felkereste a Fiat Puntót bérbeadó helyi céget, megtudta, hogy mennyi az okozott kár, és elnézést kért a kellemetlenségekért.

„Nálatok mindig ez van?”

– kérdezte J. B.-től, miután lecsillapodtak a kedélyek, és megbeszélhették J. első magyarországi tapasztalatait.

Pedig Skócia nem az a hely, ahol nagyon messzire kell menni egy pofonért, ha az ember nagyon akar verekedni. Mint azt a 2010 óta ott élő, képzőművésznek tanult és jelenleg informatikusnak tanuló B. elmondta, a rendőrség ott különbséget tud tenni gyűlöletbűncselekmény és kocsmai kakaskodás között.

„Szinte mindennapi látvány, hogy a kocsma előtt két arc összeverekszik, kakaskodnak. A biztonsági őr ilyenkor jelen van, a verekedés elfajulása esetén közbelép. Viszont ha a verekedésnek közösségellenes (rasszista, vallást sértő stb.) színezete van, nem kölcsönös elhatározáson alapul, tehát támadásról van szó, azonnal rendőrségi ügy lesz belőle. Ami persze teljesen más kategória” – összegezte B., hogyan élték meg a szombathelyi kiruccanást ők.

A rendőrség garázdaság ügyében nyomozást indított.

 

olkt.hu/444.hu

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!