Orbán fizetőssé akarja tenni az egészségügyet!

Na mivan vizidíj ellenzők?

Lesújtó és szomorú is egyben, hogy a fertőtlenítési megoldások felfedezőjének 200. születésnapján arról kell beszélni, hogy hazánkban a kórházi fertőzések száma szignifikánsan magasabb, mint hozzánk hasonló ellátottságú országokban.

A Fidesz kormány megoldások és megelőzés helyett inkább eltitkolná az adatokat, sőt a magyar társadalmat éretlennek nevezi. Ma egy rendkívül alulfinanszírozott közegészségügy és egy drámai mértékben növekvő magánellátásról tudunk csak beszélni. Jön a kétsebességes ellátórendszer, ahol a szegényeknek a lerobbant állami intézményekbe kell gyógyulni járniuk, a gazdagok pedig a magánszolgáltatóknál fognak rendes ellátást kapni.

Miközben a magyar betegek 40%-a azért hal meg, mert az egészségügy nem tud megfelelő ellátást nyújtani, addig a fideszes haveri körök egyre több pénzt akasztanak le a magánegészségügyi ellátásból. Tiborcz István és köre a vérplazmabizniszbe, Csányi Sándor és Lázár János korábbi főtanácsadói a magánszolgáltatói bizniszbe szálltak be az elmúlt években. A vérellátó szolgálat vezetője pedig Bayer Zsolt felesége lett. A kormány emellett adókedvezményekkel segíti a fizetős magánellátást.

Minden állítása ellenére a kormány évente 300 milliárddal vágta meg az egészségügyi költségvetést és nem hajlandó megemelni a szakdolgozók bérét. A Párbeszéd felszólítja Kásler Miklós minisztert, hogy tegye világossá a terveit, továbbá merjük remélni, hogy azokban kiemelt jelentősége lesz a megelőzési programoknak, a mindenki számára kötelező szűréseknek, a kórházi eszközellátás bővítésének, a kórházi fertőzések visszaszorításának és további béremeléseknek.

Szerzők:

Dr. Komáromi Zoltán, háziorvos, a Párbeszéd szakértője
Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke és zugló polgármestere


Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány kiakadt!

H Miklós

Betiltják a szlovákok a magyar himnuszt

H Miklós

Rendkívüli hír: Botrány és ordibálás Kósa Lajos sajtótájékoztatója alatt ma délelőtt!

Rubóczki Tamás