Orbán elkezdhet visszasomfordálni a néppártiakhoz

0

Rövidesen színt kell vallania a Fidesznek az európai politikában, így komolyan megkavarhatja a magyar belpolitikát is az uniós választás végeredménye. Ugyanis annak ellenére nem érezheti magát győztesnek Orbán Viktor, hogy eggyel több képviselőt küldhet az Európai parlamentbe, mint öt éve. A kormányfő taktikai hibái oda vezettek, hogy akik számítanak rá nem elég erősek, akik pedig ejteni akarják, továbbra is meghatározzák az EU politikai irányvonalát. Egy lehetősége azonban maradt Orbánnak, ha nem akarja teljesen elveszíteni politikai súlyát a kontinentális erőtérben: Visszakönyörgi magát a néppártiak közé. Ennek viszont ára van. Nem kicsi, nagyon nagy.

Mára kiderült, hogy Orbán stratégiája hibás volt, hiszen populista szövetségesei ezúttal sem értek el áttörést, ugyanakkor nélküle is megválaszthatják az Európai Bizottság elnökének azt a Manfred Webert, akit ő alkalmatlannak minősített a posztra. Ettől még ne gondoljuk, hogy a politikában nem leszünk tanúi olyan fordulatnak, amely ellentmond minden korábbi érvnek és ígéretnek. Orbán ugyanis még egy hajszállal kötődik a néppártiakhoz, a kampány végén pedig elég kétértelműen fogalmazott olyankor, amikor az EPP-hez való viszonyáról faggatták.

Jó okunk van azt feltételezni, hogy a harcias kijelentések, kurucos beszólások ellenére a Fidesz megpróbál majd visszasomfordálni a néppárti pártcsaládba, mert a Matteo Salvini által gründolt populista frakcióban az érdekérvényesítési potenciájuk lényegében a nulla felé tendál. Amennyiben azonban súlytalanná válnak a brüsszeli döntéshozatalban, akkor a Magyarország ellen elindított eljárások (különösen a 7. cikkely élesítése) rengeteg problémát okozhatnak az Orbán-adminisztrációnak. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a néppárti felfüggesztésből egyértelmű kizárás lehet, akkor a jelenlegi hajszálnyi esély is elveszik számukra, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerét más európai országba exportálják.

Kép: The Economist

Nem biztos tehát, hogy Orbánnak fel kell hagynia halogató, pávatáncos, alibizős politikájával, hiszen amennyiben hajlandó gesztusokat tenni az Európai Néppárt felé, akár maradhat is. Igyekszik majd látszólag arcvesztés nélkül, dölyfösen, sőt hivalkodóan viselkedni, a lényeg mégis az lesz, hogy a tékozló fiú kétségbeesésével kell garanciákat vállalnia arra, hogy többé nem szúrja hátba a szövetségeseit, illetve, hogy felhagy a jogállami normák semmibevételét Magyarországon. Bármit is tesz, most számot kell vetnie azzal a ténnyel, hogy a rossz politikai döntéseknek áruk van, és ha azokat nem fizeti meg, akár el is bukhat. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Jobb békét kérni olyankor, amikor még csak a combodból áll ki egy nyílvessző, mint amikor már úgy nézel ki nyilakkal a hátadban, mint egy sündisznó.”

Forrás: Szegedi Kattintós/https://szeka.blog.hu/2019/05/27/orban_elkezdhet_visszasomfordalni_a_neppartiakhoz