Orbán bukott szélsőjobbos haverja elmenekül a politikai életből!

0

Befejezi politikai karrierjét Orbán Viktor szélsőjobbos kebelbarátja Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt korábbi vezetője, akinek ibizai videóbotránya miatt a nyáron felbomlott az előző kormánykoalíció.

Strache sajtótájékoztatón jelentette be kedden Bécsben, hogy felfüggeszti párttagságát, és a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. Lépését továbbá azzal indokolta, hogy így kívánja elhárítani a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat. Egyébként a bejelentés röviddel megelőzte az FPÖ vezetőségének keddi tanácskozását, amelyen Strache kizárása is felmerülhetett volna.

A vasárnapi előrehozott választáson az Osztrák Szabadságpárt 17,3 százalékot szerzett, és ezzel a párt jelentősen, csaknem 10 százalékponttal meggyengült a 2017-es választásokhoz képest.Strache – 14 éves elnökség után – májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ vezető tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyal.

Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott. Most Strache arról beszélt, hogy ő fizette a legmagasabb árat a videó miatt, és minden politikai funkciójáról lemond.

Nem sokkal a választások előtt olyan vádak is felmerültek Strachéval szemben, hogy a privát költségeit a párttal számoltatta el, a gyanú szerint még a klosterneuburgi lakásának havi költségeit is a párt fizette. A vádak miatt az FPÖ vezetői Norbert Hofer és Herbert Kickl vizsgálatot kezdeményeztek. Annak sem örültek, hogy a kampány alatt is aktív maradt a Facebook- oldalán.

 

Via: diepresse.at