Orbán arab haverjai összevesztek a Pharaon-hagyatékon!

A kérdés: Mi a közös a seregélyesi Zichy-Hadik-kastélyban, a hőgyészi Apponyi-kastélyben, a volt Postabank-székházban és Orbán család budai házának tőszomszédságában álló Cinege úti villában? A (Heti) válasz: mindegyik a gyanús ügyekben kavaró, nemrég elhunyt szaúdi üzletember, Ghaith Pharaon hagyatékához tartozik, és mindegyikért per folyik. A felperes Pharaon családja (illetve cégeik), az alperes pedig a Pharaon-nevet viselő, Budapesten bejegyzett cégek hivatalos tulajdonosa, egy jordániai ügyvéd, Ammar M. A. Abu Namous, írja a Heti Válasz.

Tavaly meghalt az FBI által körözött, kis híján magyarrá avanzsált szaúdi olajmilliárdos, Ghaith Pharaon. Itteni kastélyai, palotái ma is egy jordán ügyvéd (értsd: stróman) nevén vannak, aki azonban, úgy tűnik, nem az örökösök, hanem mások kottájából játszik. Nemrég az összes Pharaon-ingatlan tulajdoni lapjára perfeljegyzés került.

Ghaith Pharaon tavaly januári halála után sok kérdés – talán egy életre – megválaszolatlan maradt. Hogyan alapíthatott például közös élelmiszerkereskedő céget a Pharaon Group és a külügyi tárca által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház? Mi volt a szándéka a szaúdi olajmágnásnak az ingatlanportfoliójába került seregélyesi és hőgyészi kastélyokkal? Miért vette meg Tiborcz Istvánéktól a volt Postabank-székházat? És miért vásárolt ingatlant a Cinege úton, az Orbán család budai házának tőszomszédságában? Továbbá: miért akart magyar állampolgárságot szerezni Ghaith Pharaon, és miért utasította el kérelmét Áder János köztársasági elnök? A mostani témánk szempontjából különlegesen fontos kérdés pedig így szól: a Pharaon-nevet viselő, Budapesten bejegyzett cégek hivatalos tulajdonosa miért egy jordániai ügyvéd, Ammar M. A. Abu Namous lett, s miért nem a szaúdi üzletember, illetőleg a családtagjai?

Pharaon-ingatlanok: a seregélyesi Zichy–Hadik-kastély, a hőgyészi Apponyi-kastély, a volt Postabank-székház és a Cinege úti villa (Wikipedia, Wikimedia /Civertan Grafikai Stúdió, Google Maps)

Az Alfahír portál már másfél hónapja jelezte, hogy „valami kavarás van” a volt Postabank-székház tulajdonjoga körül. Lapunk friss kutatása szerint azonban a József nádor térre néző palota mellett a Cinege úti Pharaon-ingatlan, valamint a hőgyészi és a seregélyesi kastélyok tulajdoni lapjára is perfeljegyzés került – ráadásul ugyanazzal az ügyszámmal. A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma előtt öt hónapja folyó eljárást három külföldi társaság (a pakisztáni Attock olajvállalatot is birtokló Pharaon Investment Group Limited Holding, valamint a Bayview International Group és a Pharaon Commercial Investment Group) indította „szerződés érvénytelensége” miatt; e cégek mögött egyértelműen a néhai Ghaith Pharaon családja áll (közülük az egyik fiú, a motorcsónak-versenyzőként is befutott Laith Pharaon örvend nemzetközi ismertségnek). Az alperes pedig, mint írtuk, a magyarországi érdekeltségeket jegyző jordán ügyvéd.

Perfeljegyzések a Pharaon-ingatlanok tulajdoni lapjain

Összegezve tehát: az itteni Pharaon-kastélyok és -paloták hivatalos tulajdonosa jelenleg nem a család, hanem mások (vagy a saját) kottájából játszik. Ammar M. A. Abu Namous és az örökösök összekülönbözését bizonyítja, hogy a jordán ügyvéd a családfő halála után azonnal kikerült a részben Pharaonék által ellenőrzött Bank of Jordan vezető testületéből, majd az ammani tőzsdén jegyzett Jordan Decapolis Properties ingatlanvállalat igazgatóságából is.

Miért szakított egymással a Pharaon család és Namous? Mi lenne a szándéka az ügyvédnek a magyarországi kastélyokkal, palotákkal? Tovább akarja-e adni a jordán stróman az ingatlanok tulajdonjogát egy harmadik szereplőnek? Ha a Fővárosi Törvényszéken folyó per nyilvános lenne, választ kaphatnánk ezekre a kérdésekre is. Csakhogy – miként már az Alfahír is utalt rá – a bíróság a tárgyalást (az alperes kérésére, a felperes beleegyezésével) időközben zárttá nyilvánította. Üzleti titokra hivatkozva.

olkt.hu/valasz.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Kövér László: a magyar demokrácia ünnepe lesz, ha a kormány a Várba költözik!

Rubóczki Tamás

Költségvetési csalás és sikkasztás gyanújával vádolják a fideszes csömöri polgármester-jelöltet

O.L.K.T.

Megüttötte a Valton biztonsági őre a DK-s aktivistát a Várkert bazárban!

Rubóczki Tamás
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!