ORBÁN ÁLDOZATAI

Bokros Lajos írása

Bokros Lajos:

ORBÁN ÁLDOZATAI

Mi akadályozza Szerbia és Montenegró felvételét az Európai Unióba?

Szófiában vagyok, Bulgária rohamosan fejlődő fővárosában, egy remek nemzetközi konferencián, amire két kiváló volt bolgár miniszterelnök-helyettes hívott meg.
A korábbi szlovén miniszterelnök, Anton Rop előadása után én következtem a pódiumon.
A szervezők arra kértek, hogy az átmeneti gazdaságokban nélkülözhetetlen szerkezeti reformokról beszéljek – melyik ország hol tart az átmenet folyamatában.

El kellett mondjam, mert ez az igazság, hogy saját hazám, Magyarország, az elmúlt hét évben bizony visszafordult a megkezdett úton.
Számos reformot visszájára fordított és elpusztította azok eredményeit. Ide tartozik a nyugdíjreform, a kötelező magán-nyugdíjpénztárak felszámolása, a bankrendszer részleges és a közüzemek majdnem teljes körű államosítása, a Budapesti Értéktőzsde bekebelezése az MNB által, a verseny torzítása, vagy szétrombolása számos területen (kiskereskedelem, szerencsejáték, stb.).
Ide tartozik a szektorális különadók bevezetése, a magántulajdon szentségének sárba tiprása, egyes magáncégek zsarolás révén való megszerzése a hatalommal összefonódott oligarchia által, a közbeszerzések áttekinthetetlensége, a kormánypolitika rangjára emelt féktelen korrupció.

És ezek csak a gazdasági bajok, amelyek persze szorosan összefüggenek a jogállam felszámolásával, a demokrácia szétrombolásával.

Érkezett egy fontos kérdés a közönség soraiból. Miért nem hajlandó az Európai Unió felvenni a nyugat-balkáni országokat, amikor jó néhány közülük immár megfelel a belépés feltételeinek?
Miért van az, hogy Nyugat-Európa elfáradt a bővítésben és határidőt sem hajlandó adni ezeknek az országoknak?

Döbbent csend lett, amikor kimondtam a választ: a további bővítés felfüggesztésének a legfontosabb oka Lengyelország és Magyarország. Az EU döbbenten és bénultan szemléli, ahogy e két országban a populista-nacionalista hatalom tudatosan és szándékosan felszámolja (Lengyelországban felszámolni igyekszik) a jogállamot és a demokráciát. Az EU nem tudja ezt megakadályozni, mert nincs hozzá jogi eszköze.
Az alapító atyák ugyanis álmukban sem gondoltak arra, hogy lesznek olyan új tagállamok, amelyek később megfordulnak a demokrácia elmélyítésének útján.

Az EU fél attól, hogy ez más államokban is előfordulhat, ezért inkább lemondott a további bővítésről. Legalábbis egyelőre.
Szerbia és Montenegró tehát jelentős részben Orbán politikájának áldozata.

Jó ezt tudni még akkor is, ha mérhetetlen szégyen.

Kapcsolódó cikkek

IDŐRENDI PÁRBESZÉDEK…

O.L.K.T.

2018 kérdése: Orbánisztán vagy Európa?

Rubóczki Tamás

Szennyezett orosz olaj fenyegetheti Magyarországot

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!