Omladozó egészségügy: Vannak olyan települések, ahol évek óta nincs háziorvos!

Az üres háziorvosi körzetekre is „elmúltnyolcévezés” a válasz, benne a vizitdíjjal és kórházbezárásokkal. Ellenzéki politikusok kérdezték meg az Emberi Erőforrások Minisztériumtól, hogy az állami támogatás segít-e a praxisok betöltésében. Érdemi választ ezúttal sem kaptak Rétvári Bence államtitkártól – írja a hirtv.hu. Elmaradott falvaknak 10-12 éve nincs saját háziorvosuk. Van, ahol már feladták a reményt. A Borsod megyei Felsőtelekesnek tizenhárom éve nincs saját háziorvosa. A helyettesítő orvos hetente kétszer rendel. A közeli Szuhogyban 2006 óta üres a körzet, míg a Nógrád megyei Szirákon öt éve nem találnak háziorvost. Két helyettes doktor látja el a falut. A Baranya megyei Ibafa 2004 óta nem talál magának háziorvost, pedig szolgálati lakás is jár a praxishoz.

„Az utóbbi két évben nem hirdettük, mert a korábbi 8-10 évben érdeklődő sem volt. 2004, 2005, 2006 táján, az elején még volt érdeklődő. Akkor még ezer körül volt a kártyaszám, és azt is kevesellték”

– mondta Benes László, a település független polgármestere. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ januári adatai szerint majdnem 300 tartósan betöltetlen, azaz legalább fél éve üres háziorvosi körzet van az országban. A helyzet Borsodban, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legrosszabb.

„Ott, ahol nincs háziorvos – ez kimutatott tény – a korai halálozás száma magasabb, mint azokban a praxisokban, ahol van háziorvos. A megoldást a medikusképzésben kell keresni, a háziorvos hivatással meg kell ismertetni a hallgatókat minél hamarabb. Mert ez nagyon szép hivatás, és meg kell tölteni plusztartalommal. Tehát a végleges gyógyítást, végleges megoldást tudjon adni a háziorvos”

– mondta Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. Tízből négy háziorvos elmúlt 60 éves, ők hamarosan nyugdíjba mennek.

„A betöltetlen praxisban az ellátás minősége jelentősen romlik, hiszen a legtöbb esetben helyettesítéssel oldják az ellátást;és az amúgy is túlterhelt kollégák terheltségét fokozza: sérül a kapuőri funkció és a betegellátás rendje”

– mondta Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. Az évek óta üres háziorvosi körzetek betöltését a kormány próbálja ösztönözni. A maximálisan elnyerhető összeg 20 millió forint, a praxis megvásárlására külön támogatás jár.

 

(Hír TV)

Kapcsolódó cikkek

Omladozó Egészségügy: 50 napot kell várni egy kardiológiai szakrendelésre!

Rubóczki Tamás

Súlyosan meg akar ismét minket lopni a kormány!

Rubóczki Tamás

Európai Bíróság: Európai Unió Bíróságának fel kell gyorsítania a Magyarországgal szembeni eljárásokat!

Rubóczki Tamás

1 hozzászólás

János Dunai 2018. február 6. at 6:07 du.

EGYSZINTES JARASSZERÜ KOZIGAZGATAST ES A KB 150 KOZPONTBOL A FELSZABADULO BÉREK MEG LOPKOVICSOK VISSZASZEDESEVEL EGY KISLETSZAMU HATEKONY KOZPONTBOL AZ ORVASI ELLATAS IS MUKODOKÉPES MERT LESZ RA FELSZABADULO PÉNZ.A CSUTKA FALVAKAT FEL KELL SZÁMOLNI ES ELKEZDENI EVI NÉHANY TIZEZER FELHEKTAROS PORTA FELÉPITESET UJ MEZÖVAROSI KORNYEZETBEN AHOL MINDEN PORTAHOZ EGY UVEGHAZSOR IS DUKAL ES EBBÖL ZOLDSEGEZESSEL MEG KISERÖ KÁPOSZTAVAL VAGY EGYEB BEVALT MODSZERREL KETTÖS ULTETESSEL 15 MILLIO FORINTOT BE LEHET HUZNI EGY CSALADNAK EVENTE ES KAMATMENTES KOLCSONNAL KI LEHET EGYKETTÖRE FIZETNI A 60 MILLIOS PORTAT UVEGHAZAKAT.6 MILLIOBOL MEGVANNAK ES A TOBBI MEHET A HITELBE.DE NEM SURGOS MERT 15 ÉV LEJARAT ALATT TILOS KOLCSONT ADNI PORTARA ES LAKOTT INGATLAN FEDEZET NEM LEHET.TEHAT ALLAMI HITEL CSAK DE EGYSEGES LAKOSSAGI KAMATMENTESONTOZOCSATORNAS VIZTAROZOTENGERES VASTAGFALU PASSZIV KLIMAS SAJAT ENERGIAS.FUGGETLEN FT-OT

Válasz

Hozzászólok