OLAF: Garancsi István és Hernádi Zsolt, akiknek a cégeivel szemben felmerült a kartellezés gyanúja is!

0

Nemzeti, konzervatív és keresztény: szexoldalakkal kartellezhettek az Orbán-kormány kedvenc vállalkozói.

Az Európai Unió hírnevét sértő ügybe keveredett Garancsi István és Hernádi Zsolt, akiknek a cégeivel szemben felmerült a kartellezés gyanúja is. Annyi biztos, hogy az adófizetők pénze bánta a szexoldalak feltőkésítését.

Nemcsak a hatvani fideszes polgármester vagy a 4-es metró, vagy Homolya Róber MÁV vezérigazgató illetve Orbán Viktor vejének Tiborcz Istvánnak a közbeszerzései kapcsán vizsgálódik az OLAF: az EU csalás elleni hivatala a Jeremie-alapból érkező uniós pénzek felhasználása kapcsán is kutakodik. A szervezet szerint a fejlesztésekre kapott forrásokat kamuprojekteken keresztül nyúlták le.

Hernádi Zsolt, a MOL vezetője és Garancsi István, a Fidesszel és Orbán Viktorral igen jó kapcsolatokat ápoló üzletember is alapított egy-egy céget az EU-s források lehívására. A két cég 3-3 milliárd forint uniós támogatást oszthatott tovább, így került képbe a Dating Central Europe Zrt., amelyben Hernádi cége az egyik tulajdonos. Ez utóbbi olyan konzervatív, nemzeti honlapokat üzemeltet, mint például a szexrandi.hu, a videki-szexpartner.hu, a viszony.hu vagy a puncs.hu.

Az OLAF-nak az szúrt szemet, hogy a két cég néhány nappal a Jeremie-pályázatok kiírása előtt létre. A csalás elleni hivatal szerint nem volt szabályos közbeszerzési eljárás, az egyszerűsített folyamat több ponton sértette az előírásokat, például túl rövid volt a határidő és túl specifikusak voltak az előírások, kartellgyanú merült fel a Gran Private Equity Zrt. és Garangold Investment Befektető Zrt. között, és a támogatott cégek esetenként 7000-szer annyiért vettek társkereső honlapokat az uniós pénzen, mint amennyibe azok valójában kerülnének.

Az OLAF vizsgálatából kiderült, hogy mindkét cég ugyanazokkal az alvállalkozókkal dolgozik.

Az is feltűnt az OLAF-nak, hogy az egyik támogatott cég, a szexrandi-honlapokat üzemeltető Dating Central Europe 1,8 millió euróért vett domain neveket és szabadalmakat egy Torrey Pines Kft. nevű cégtől, miközben nincs arra utaló jel, hogy ezek a domain nevek bármikor is ennek a cégnek a tulajdonát képezték. Így felmerül a gyanú, hogy azért vették meg így a domain neveket, hogy mesterségesen felverhessék az árakat. A melegrandi.hu domain névért például 70 ezer eurót, vagyis több mint 2 millió forintot fizettek, miközben az OLAF szerint az nagyjából 300 ezer forintot ér.

 

 

olkt.hu/privatkopo.hu