Nesze neked családtámogatás!

0

Nesze neked családtámogatás!

2001-től 2017-ig már a 400 ezer főt is meghaladta a népességfogyás – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének Demográfiai portré 2018 című tanulmánykötetéből, amiben a népességszám jövőjére vonatkozóan is megpróbálták jóslatot felvázolni.

Ebből sok minden mellett kiderült, hogy a 2010-es mélypontot követően erőteljes növekedésnek indult a házasságkötések száma, ezzel egy időben a válásoké is csökkent. Emelkedett a bejegyzett élettársi viszony népszerűsége is, emellett a családok több gyermeket terveznek, mint amennyi végül a ténylegesen megszületik. Az érettségizett nők egyébként 29-30 éves korukban szülnek, a szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők között viszont igazi gyermekvállalási-láz van: a többség 22 éves korára már anya lesz.

Ezzel együtt a népességcsökkenés felgyorsult, míg a két legutóbbi népszámlálás (2001 és 2011) között több mint 200 ezer fővel csökkent a magyar lakosság, a KSH adatai szerint a népességveszteség 2001-től 2017-ig már a 400 ezer főt is meghaladta.”

Ennek egyik oka a természetes fogyás, írják, másik ok az elvándorlás, előrejelzések szerint pedig tovább fog csökkenni a népesség. „A népességszám 9 millió fő körül fog stabilizálódni”, szögezik le, majd hozzáteszik: a legvalószínűbb (alap)változat szerint 7,75 millió, kedvezőtlen esetben (alacsony változat) pedig 6 millióra csökkenhet Magyarország népesség 2070-re.”

(HVG)

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!