Népszava: Hazudott a Rendőrség a migránsalagútról!

0

„Földön, vízen és most már föld alatt is próbálkoznak!”

– írta a déli határhoz érkező menekültekről a police.hu még november végén.

A rendőrség állítása szerint ugyanis Ásotthalomnál egy 34 méteres, míg Csikériánál egy 21 méteres alagúton keresztül próbáltak Magyarországra szökni a migránsok.

Az eset akkori ismertetése szerint az egyenruhások „az elmúlt időszakban” 44 menekültet és szerb kísérőjüket fogták el, és az ő nyomaikat követve jutottak el Ásotthalom közelében a földbe vájt nyíláshoz.

Az ügy szépséghibája, hogy információk szerint a rajtaütés még június végén történt, a járat pedig felnőttek közlekedésére alkalmatlan volt, ráadásul a több hónappal későbbi, november végi sajtóbejáráson már csak a betemetett lyukat láthatták az újságírók. A rendőrség ugyan közzétette a leginkább borz- vagy rókalyukra emlékeztető alagutak fotóit, ezek azonban inkább csak kérdéséket vetettek fel – írja cikkében a Népszava újságírója, aki az alagutak legendáját járta részletesen körbe.

A rendőrség közlése szerint a vájat ötven centiméter széles és hatvan centiméter magas volt, a legmélyebb pontja pedig hat méter méterrel volt a kerítés alatt.

Adamkó Péter, az ország egyik legismertebb barlangkutatója szerint egy ilyen keskeny járat kiásása technikailag lehetetlen. Egyrészt nagy a beomlás veszélye, másrészt ekkora helyen nem tud megfordulni egy felnőtt ember – márpedig az ásás során valahogyan ki kell hordani a földet -, és a keskeny járaton az oxigénhiány is komoly gondot okozott volna.

Az is rejtély, hogy mi lett a járatokból kitermelt több tonnányi földdel. A rendőrség szerint a határ szerb oldalán folyó patakba szórták. Az viszont éppen csak csörgedezik, így nem tudni, miként sodort volna el nyomtalanul ekkora mennyiséget. A „munkák” ráadásul a 270 milliárd forintból kiépített határzárnál járőrözők szeme láttára folytak volna, a Népszava forrásai szerint ugyanis az ásotthalmi járat az egyik őrtoronytól néhány tíz méterre nyílt.

A történetben szerepel egy embercsempészet miatt letartóztatott szerb férfi, akinek elvileg látnia kellett volna az alagúton át érkező menekülteket és akivel szemben idehaza eljárást indítottak. Róla semmit sem tudni, és a rendőrség sem válaszolt a lap kérdéseire.

A rendőrség kommunikációjában más furcsaság is van. A Csongrád Megyei Rendőr-kapitányság eddig minden, határsértőkkel kapcsolatos információt naponta, külön hírben közölt – akkor is, ha csak 1- 2 menekültet fogtak el –, ám sem a nyári, sem a későbbi híreikben nincs nyoma 44 menekült elfogásának, pláne alagútnak.