Nemzeti színű zászlót kap a sertéshús a boltokban

0

Január 15-től a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, sőt a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé– írja a G7 egy kormánydöntésre hivatkozva.

Csak a szuper- és hipermarketek húspultjait fogják díszíteni nemzeti zászlócskák (a 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell kitűzni), a diszkontok csomagolt húst árulnak, azokon eleve rajta van a származást, ezért azokban sem kell zászlózni. A baromfi-, marha-, és egyéb húsoknál nem kell zászlózni.

De simán lesz, amikor két zászló is lesz a sertéskarajon. A szabályok betartását ellenőrző Nébih-et megkérdezte a lap, hogy

egy Szlovákiában nevelt, osztrák vágóhídon levágott, de Magyarországon kiszerelt/forgalmazott sertéskarajra milyen zászlót kell kitűzni. A válasz szerint a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni. A példában szereplő karaj tehát szlovák és osztrák zászlót kap (hiába magyar a forgalmazója, arról nem kap értesítést a vevő).

A lépés valószínűleg a magyar sertés fogyasztását szeretné ösztönözni, a hasonló intézkedések azonban eléggé kétélű fegyverek. A vásárlók egy része előnyben részesíti a magyar termékeket, mások viszont éppenhogy elfordulnak tőle, de legtöbbször szimplán az ár alapján döntenek.

24.hu