Németh Szilárd: Honvédségi járőrhajó tartóztatja fel az úszva érkező migránsokat Szegednél!

0

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a rendőrséggel együttműködve, hétfőtől folyamatos járőrözést hajt végre a Tiszán a vízi forgalom ellenőrzése és az államhatár jogellenes átlépésének megakadályozása érdekében – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti állmatitkára (HM) péntek este az MTI-vel.

Németh Szilárd szerint, a migránsok és az illegális határátlépők nagy számban a Tisza folyón és a Holt-Tiszán keresztül próbálják meg átlépni Magyarország határát, csónakok és egyéb vízi járművek segítségével esetenként úszva vagy eszkábált kajibán.

Ezért az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) – a határ Csongrád megyei szakaszán kialakult helyzetre való tekintettel – a Magyar Honvédség Parancsnokságának segítségét kérte.

Ennek eleget téve, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred „Baja” járőrhajója hétfőtől folyamatos járőrözést hajt végre a Tisza kijelölt területén, Szeged térségében

– mondta.

A hajót szombaton – a reggeli órákban – közúton szállítják a fővárosi hadikikötőből Kiskörére, ahonnan a Tiszán halad tovább a Kisköre Vízlépcső-Szeged útvonalon.

A jármű szállítása a közúti forgalmat nem akadályozza – írta a HM államtitkára.