Németh Péter: Köpött a politikus!

0

Sajátos ügyre derített fényt a hvg.hu: a Pesti Srácok újságírója szocialista forrást felhasználva támogatta a nyomozóhatóság munkáját Czeglédy Csaba ügyében.

Czeglédy nem oly régen van szabadlábon; hamarosan indul a bírósági eljárás ellene, szerinte politikai alapon, megalapozatlanul. A szombathelyi ügyvéd-politikus többször is nyilatkozott lapunknak, feltárva azt is, hogy milyen elfogultan kezeli ügyét az ügyészség.

Itt azonban másról van szó. Mégpedig egyfelől a szakmánkról, ha még van ilyen egyáltalán – az újságírásra gondolok -, másfelől a párthűségről. Most ugyanis nem kevesebb derült ki, mint hogy a Pesti Srácok alkalmazottja – szándékosan nem írok újságírót – valósággal nyomozót játszva működik együtt a hatósággal. Amit persze megtehet, lelke rajta, amit viszont nem: kiadta az ügyészségnek – egyenesen Polt Péter legfőbb ügyésznek – az informátorát.

Azt tudjuk, hogy az alvilágban mi jár az ilyesmiről, legalább is vannak filmbéli tapasztalataink erről, és azt is tudjuk, hogy mindig akad egy-egy spicli, akit vagy jól megfizetnek, vagy megfenyegetnek, megzsarolnak, hogy köpjön. De az újságíró, a filmekben is, más szerepet játszik; gyorsabb, ügyesebb általában a nyomozóknál, és rendre a jó oldalon áll. Hogy itt, ebben a politikával jelentősen átszőtt ügyben melyik a jó oldal, azt nem könnyű eldönteni, azt azonban jól látjuk, hogy a kormányzati pénzekkel jól kitömött Pesti Srácok kritikátlanul a hatalom oldalán áll.

Ám erre is azt mondom: legyen az ő dolguk, legyen az ő lelkiismeretük. Az azonban már az erkölcsi mélypontnak számít, ha feldobja a cikkek szerzője a neki információkat szállító, nemképp érintett személyt is. Az újságírás íratlan szabályai közé tartozik ugyanis, hogy informátort nem adunk ki, nem leplezünk le, nem adjuk át önként és dalolva a hatóságoknak.

A Pesti Srácoknál azonban nem léteznek ilyen szabályok; azt hiszem, semmilyen szabály nem létezik, kiváltképp erkölcsi korlátok nincsenek. Ezt már a Gyárfás-ügyben is tapasztalhattuk: feltűnő jól értesültségük mellett, óriási baklövéseket követnek el, ki tudja, hogy szándékosan-e. (Gyárfás ügyben olyan hangszalagokról számoltak be, amelyek nem léteztek, értesüléseiket meg persze a komplett jobboldal átvetette, át kellett vennie…)

Van azonban ennek az ügynek egy másik oldala is, mégpedig a politikusi rész. Hogy akad mindig egy-egy ember, aki súg, úgymond segíti a sajtó munkáját, az természetes. Ebből élünk, így dolgozunk, így tudunk olykor originális információkat szállítani az olvasóknak. Itt azonban nehezen érthető és követhető módon „épült” be a kormánypárti sajtóba az adott szocialista politikus, ki tudja milyen előnyöket remélve ettől. És most, hogy a nyilvánosságra került a neve, azt gondolná az ember, hogy egyszer és mindenkorra ellehetetlenült. Ennek normálisan így kellene lennie.

Az illető politikai szereplőnek – Németh Szabolcsnak hívják, aki most azzal is védekezik, hogy márciusban kilépett az MSZP keszthelyi szervezetéből, ahol alelnök volt – most a közélet környékén sem lehetne maradása, ő azonban azt mondja: ami történt, az nem őt, hanem azt minősíti, aki kiadta a nevét. Vagyis, hogy folyamatosan elárulta korábbi társait, az szerinte rendjén való.

Politika, újságírás – hol tartotok?

Szerző: Németh Péter

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!