Nem szóltak az orosz orvosoknak, hogy sugárfertőzést elszenvedett betegeket kell ápolniuk

Augusztus első hetében egy katonai bázison kilövés közben felrobbant egy rakéta Oroszország északi részén. Az orosz hatóságok csak lassan ismerték be, hogy a rakéta hajtóművéhez radioaktív anyagot használtak, és a robbanás után jelentősen megnőtt a sugárzás a környéken. A balesetben a Roszatom öt munkatársa életét vesztette, többen pedig megsérültek. A baleset hátteréről itt írtunk részletesen.

A Moscow Times most arról számolt be, hogy a sérülteket úgy vitték Arhangelszk közkórházába, hogy az orvosoknak és az ápolóknak nem szóltak arról, hogy sugárfertőzöttek lehetnek a páciensek. Ezért a kórház személyzete megfelelő óvintézkedések nélkül látta el őket.

Az angol nyelvű orosz lap több, neve elhallgatását kérő kórházi munkatárssal is beszélt, és beszámolóik alapján nagyon feszült a hangulat az intézményben. Az orosz hatóságok vállalták ugyan, hogy Moszkvában a teljes kórházi stábot kivizsgálják, de az első csoport után ezt felfüggesztették, és azt mondták, hogy inkább a tesztlabort viszik majd át Arhangelszkbe.

Az első körben vizsgált orvosok egyikének izomszövetében radioaktív anyagot, Cézium-137-et mutattak ki. Arról nincs információ, hogy veszélyes mértékű-e fertőzöttsége.

Az FSZB (az orosz titkosszolgálat) emberei a kórház dolgozóival titoktartási szerződést írattak alá, így csak nagyon óvatosan mernek nyilatkozni.

Az orosz hatóság kezdeti tagadása, és azóta is tartó titkolózása sokaknak a csernobili katasztrófa utáni helyzetet juttatta eszébe Oroszországban.

(Moscow Times)/https://444.hu/2019/08/17/nem-szoltak-az-orosz-orvosoknak-hogy-sugarfertozest-elszenvedett-betegeket-kell-apolniuk?fbclid=IwAR0doVyc87MKM2LM_gzP7TtEe351n1SVX7uWG0krCm9t8T-_45QMHgJzrnM

Kapcsolódó cikkek

Toroczkai László is bojkottra szólít fel!

Rubóczki Tamás

A Csernobil sorozat letaszíthatja a trónjáról a Trónok harcát

O.L.K.T.

Rendkívüli hír: Légitámadás érte Irakban a Magyar Honvédség katonáit is

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!