NEM ENGEDI A KORMÀNY(fidesz) nyilvànossàgra hozni az EU KORRUPCIÓS jelentèsèt.

A magyar kormány nem engedi nyilvánosságra hozni azt a jelentést, amelyet az Európa Tanács korrupcióellenes testülete készített az országról.

Magyarország azon nagyon kevés tagállam közé tartozik, amely nem járult hozzá, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést.

Gianluca Esposito főtitkár a Népszavának nyilatkozva “nagyon sajnálatosnak” nevezte, hogy a magyar szervek nem engedélyezték a beszámoló nyilvánosságra hozatalát. A Korrupció Ellenes Államok Csoportja (angol rövidítése: GRECO) azt vizsgálta, hogy az ET tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében.

Magyarországon kívül például Fehéroroszország tiltotta meg a róla készült értékelés publikálását, igaz a minszki vezetés mindig is ezt teszi – mondta a főtitkár, aki a GRECO 2017-es jelentésének csütörtöki brüsszeli bemutatóján válaszolt a kérdéseinkre.

A tavaly lezárult vizsgálat során a szakértők megállapították, hogy Magyarország – másik nyolc európai állammal egyetemben – nem hajtotta végre az érintett csoport esetében a visszaélések, megvesztegetések megelőzésére vonatkozó GRECO ajánlásokat. Hogy az illetékes magyar szervek pontosan mit és hogyan nem teljesítettek, az egyelőre rejtve marad a nyilvánosság elől, bár mint hallottuk, bármikor meggondolhatják magukat, és közzétehetik a jelentést.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője idén február 20-ikán hivatalos levélben kikérte a dokumentumot Trócsányi László igazságügyi minisztertől, de mostanáig nem kapott választ. Ezért május 2-ikán egy újabb levélben megsürgette a tájékoztatást.

2015-ös jelentésében a testület egy sor javaslatot tett a budapesti döntéshozóknak, többek között felhívta a figyelmüket arra, hogy ki kell dolgozni és el kell fogadni a parlamenti képviselők magatartási kódexét. Szükségesnek ítélte továbbá az Országos Bírósági Hivatal elnökét megillető jogkörök felülvizsgálatát, és a Legfőbb Ügyész hivatali idejének lehetséges meghosszabbítására vonatkozó szabályok megváltoztatását.

2017 a korrupcióellenes harc sötét éve volt – így jellemezte Marin Mrcela, a GRECO elnöke, a horvát Legfelső Bíróság elnökhelyettese a hátunk mögött hagyott esztendőt a brüsszeli tájékoztatón. A testület jelentése szerint az ET tagállamai keveset tesznek a korrupció megelőzése és a törvények betartatása érdekében. Emellett egyre gyakoribb a közélet megtisztítását szolgáló reformok visszafordítása.

Carl Dolan, a Transparency International munkatársa a rendezvényen azt mondta, hogy a GRECO megállapításait és ajánlásait haszonnal forgathatná az Európai Bizottság, amely a korrupcióval átitatott tagországoktól a jövőben megvonná a közösségi forrásokat.

Kèp: Làzàr Jànos, ELIOS Tiborczal

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook

Kapcsolódó cikkek

Nem kell gondolkodni! Ezért tartják. Alá tudja írni a nevét. Bármi alá.

O.L.K.T.

Megfélemlítés

O.L.K.T.

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!