Nem a koronavírus lesz a legnagyobb probléma az országban, hanem a hozadéka, a pánik!

0

Apaaaa, kezdődik!
Pár napja írtam, hogy nem a vírus lesz a legnagyobb probléma, hanem a hozadéka, a pánik!
Ugyanis Magyarországot nem egy higgadt, megfontolt kormány vezeti, hanem egy fasiszta, gyűlöletre építő korrupt bagázs.
Intézkedéseik nem megfontoltak, hanem kapkodóak és inkább csak reakciók az adott helyzetre.
Az emberek pedig ezt érzik, és próbálnak túlélni.
….és ebbe a gyűlölettől mélyen átitatott országba elfognak szabadulni az indulatok.(by. Lang Alex)

A hipermarketeket ez jobban érinti, a kisebbekben még többnyire nyugalom van – de kézfertőtlenítőt szinte sehol sem igazán találni. A kereskedelmi szövetség megérti a vásárlókat, de szerintük nem indokolt a felvásárlás.

A kínai koronavírus pár napja jelent meg Olaszországban, majd Ausztriában és Horvátországban is mutattak ki a tesztek fertőzést. Magyarországon egyelőre egy koronavírussal fertőzött ember sincs, pánik viszont a pár héttel ezelőtti helyzethez képest már annál inkább: a kézfertőtlenítőket jó ideje viszik a boltokból, az újabb és újabb vírusos híreknek köszönhetően viszont már hiánycikk lett belőlük.

Nem a fertőtlenítő azonban az egyetlen, amiből már egyre kevesebbet találni, fogynak a konzervek és a tartós élelmiszerek, néhol viszik az élesztőt és a tejet is. A pánikszerű vásárlás inkább a nagyobb hipermarketeket érinti, a kisebb üzletekben (Spar, Aldi, stb.) kevésbé jellemző. Körbejártuk mi is a kisebb-nagyobb áruházakat, illetve olvasóink beszámolója alapján megnéztük, mi most a helyzet koronavírus-para ügyben a fővárosban és messzebb.

Drogéria és gyógyszertárak

A drogériákban, vagyis például a DM-ben és a Rossmannban kézfertőtlenítőt szinte egyáltalán nem találni. Az egyik üzlet eladója szerint a DM már országos szintű hiánnyal küzd, ami pedig netalán érkezik, azt is elviszik:

Pár napja tört ki a pánik, azóta félóra alatt elviszik a kézfertőtlenítőket, ötösével vásárolják őket
Ugyanez az eladó mondta azt is, hogy az ausztriai-olasz hírek óta kezdődött az igazi pánikolás,
előtte válogattak az emberek a kézfertőtlenítők között, most már csak viszik innen, ami még van.

A reggel kapott áruk a Szent Imre utcai DM szerint legalábbis közel félóra alatt elfogynak, de a Nyugati téren található üzletben is ez a helyzet, szerdán reggel 50 darab kis kézfertőtlenítőt helyeztek ki, és fél óra alatt hűlt helye volt mindegyiknek. Néhol már azért is sorban kell állni, hogy az ember meg tudjon kérdezni egy eladót, hogy van-e készleten ilyen termék, mert sokan tényleg csak emiatt térnek be hozzájuk.

A korábbiakkal szemben a hipermarketeket azonban tényleg nagyobb támadások érik. A Tesco, Auchan nagyobb kiadásaiban (a Gács utcai és a Szentendrei úti) nemhogy kézfertőtlenítőt, de konzervet sem nagyon lehet már kapni. A konzerves polcok körül nagy a tumultus, elsősorban az előre kész ételek konzervjei (sólet, chilis bab, székelykáposzta, melegszendvicskrém) fogytak ebből a két áruházból. Amikor az egyik eladót megkérdeztük, hogy mi történik, gyorsan lezárt párbeszédre jutottunk:

Nem, nincs se kézfertőtlenítő, sem liszt, sem élesztő.

-És a konzerv is ilyen gyorsan fogy?
Hát nagyon.

A Tescóban az eladók szerint “az emberek azt hiszik, válság van”, ezért vásárolnak fel szinte mindent. Ezt hűen tükrözi az, hogy sokan a polcok mellett állnak vitát folytatva arról, hogy a tészta-konzerv-tartós tej vonalon mit érdemes venni, illetve szintén sokan állnak a tisztítószerek környékén olyasmi mondatokkal, hogy

És rá van írva, hogy kézfertőtlenítő szappan, vagy mit keresünk? Azt mondja az eladó, hogy elvitték mindet.

Tovább az index.hu-n.