Négymilliárdos ajándékot kapott Orbán Viktortól Andy Vajna!

Annak ellenére, hogy Andy Vajna öt fővárosi kaszinójának a bevétele tavaly kétmilliárddal forinttal 24,6 milliárdra nőtt, és 1,4 milliárd forinttal több tiszta nyereséget értek el, a filmügyi kormánybiztos kaszinót működtető cégének

mindössze 2,184 milliárd forint játékadót kellett befizetnie, 27 millióval kevesebbet, mint tavaly.

Annak, hogy ez hogyan lehetséges, most a 24.hu nézett utána. A filmügyi kormánybiztos öt kaszinója közül tavaly szeptember 30-ig hármat, az óbudai Atrium Eurocentert, a Széchenyi téri Sofitelt és a zuglói Atlantist az LVC Diamond Kft., kettőt, a belvárosi, illetve a Corvin-sétányon fekvő Tropicanát pedig az LVC Gold Kft. üzemeltetett. Bár a játékadójuk összesen 6,1 milliárd lenne, egy 2013-as törvénymódosítás értelmében a koncessziós díjat levonhatják a játékadóból. Ez a koncessziós díj az LVC Diamond esetében 2,3, az LVC Gold esetében pedig 1,5 milliárd forint, így jön ki a 2,1 milliárdos játékadó-befizetési kötelezettség. Andy Vajnának ráadásul nem volt elég, hogy a 2013-as törvénymódosítással gyakorlatilag egy négymilliárd forintos ajándékot kapott az Orbán-kormánytól. A Magyar Nemzet nyomán tavaly mi is megírtuk, hogy egy nagyszabású adóoptimalizálási húzással az LVC Goldot beolvasztották az LVC Diamondba, ami azért érthető döntés, mert  Magyarországon tízmilliárd forintig 30 százalék a játékadó, tízmilliárd forint feletti részre viszont már csak 10 százalékot kell befizetni. Ez 4,2 milliárd forintos játékadót jelent, amelyből még le lehet vonni a 3,8 milliárdos koncessziós díjat, így a filmügyi kormánybiztos cége csak 400 milliós játékadó befizetésének a nyűgét kell  elviselnie, 1,7 milliárddal kevesebbét, mint amennyit összeolvadás előtt kellett volna. Az összeolvadásra Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter bólintott rá.

Andy Vajna mostanában egyébként Magyarország 14. leggazdagabb embere 69 milliárd forinttal.

 

olkt.hu/168ora.hu

Kapcsolódó cikkek

Mikor lesz jogállam?

Rubóczki Tamás

Bod Péter Ákos: Szégyenkezik az ország Orbán miatt!

Rubóczki Tamás

Ellenzéki előválasztás, óriási az érdeklődés

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!