Náray Tamás: „Hagyni Koncz Zsuzsa fejére Dávid-csillagot festeni ugyanaz, mint kitenni plakátra Soros Györgyöt”

Kiárusította a készleteit, eladta a szalont és a lakását. Barcelonában nyit galériát, a továbbiakban csak fest és ír. Nem politikai okokból távozik, de a közhangulat benne volt a döntésében.

Náray Tamás divattervező interjúban a Narancsnak elmondta, hogy nem mindent számolt fel Magyarországon, csak amire már nem volt szüksége. Úgy érezte, itt a váltás ideje.

A döntésének, hogy máshol, más körülmények között folytatja az életét, inkább praktikus okai vannak, mint érzelmiek vagy politikaiak. De nem tagadja, hogy az utóbbiak is közrejátszottak.

„Egyre több lett a zavaró részlet körülöttem, a közhangulat és a kommunikáció is rossz irányba változott. Nemcsak a vallási vagy a szexuális irányultsággal kapcsolatos megjegyzések zavarnak, ugyanígy rossz érzésem van, ha megépül például egy középület, és nem gondolnak a kerekesszékesekre, idősekre. (…)

Én úgy nevelkedtem, hogy kultúremberek közötti beszélgetésben van öt téma, amit nem hozunk elő. A származás, a vallás, a politikai hovatartozás, a magánélet és a pénztárca. Nálunk viszont csak ez az öt téma van napirenden. Mennyiben tartozik rám – hacsak nem akarod kifejezetten megosztani velem, és még akkor sem vagyok köteles meghallgatni –, hogy apád hottentotta volt vagy viking?”

Náray kontraproduktívnak tartja, hogy állandóan diktatúráról beszélünk. Szerinte klasszikus értelemben nincs diktatúra nálunk.

„Ha tetszik, ha nem, be kell látnunk, hogy több millió embernek, vagyis talán a többségnek, ez, ami van, nagyon is megfelel. Ahogy a gyűlölködés kultúrája is. A regnáló hatalom ugyanis egyenesen felhatalmazza a tömeget a gyűlöletre. Hagyni Koncz Zsuzsa fejére Dávid-csillagot festeni ugyanaz, mint kitenni plakátra Soros Györgyöt. De én hiszek a példa erejében, mert kis közösségben, például a közösségi oldalamon már megszűnőben a gyűlölködés.”

Forrás: Magyar Narancs

Kapcsolódó cikkek

Miközben nincs elég busz a metrópótlásra addig Széles Gábor buszokat ad el Iránnak!

Rubóczki Tamás

Összefogtak az emberek a bezárás szélére került hospice házért!

Rubóczki Tamás

Ide ne jöjjön senki, csak menjen! Az sem baj, ha a fiataljaink mennek!

O.L.K.T.