Nahát! Milyen meglepő: Elutasította az ügyészség az Orbán Viktor elleni feljelentést Gyöngyöspata-ügyben

0

Elutasító határozatot kapott Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke a Központi Nyomozó Főügyészségtől, miután még januárban feljelentést tett Orbán Viktor ellen a miniszterelnök év elejei sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt –írja a Népszava.

Mint ismert, Orbán Viktor az év első kormányinfóján újságírói kérdésre reagálva beszélt a gyöngyöspatai iskolai szegregáció miatt a jogellenesen elkülönítve oktatott cigány gyerekeknek megítélt kártérítésről. Azt mondta erről, hogy egy „etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

Az elutasító határozat szerint a közösség elleni uszítás megvalósulásához nem elegendő az ellenérzések kedvezőtlen, vagy sértő nézetek „meghökkentő, esetleg hangulatkeltő” közzététele.

Olyan „feszültséget gerjesztő” magatartásra is szükség van, amely emberek nagyobb tömegében a „szenvedélyeket oly mértékben tüzeli fel”, hogy az gyűlölet kiváltására, ezzel pedig a társadalmi rend és béke megzavarásához vezet. Az ügyészség megállapítása szerint a feljelentés tárgyát képező miniszterelnöki közlések

„ilyen jelleggel nem bírnak, uszítónak nem minősülnek, így a közösség elleni uszítás tekintetében sem tényállásszerűek”.

Forrás mérce.hu