Nagy pofont kapott Orbán az Európai Tanácstól!

0

Donald Tusk december elsejéig vezeti már csak az Európai Unió tanácsát. 2014-ben lett először elnök, két és fél év múlva újraválasztották. Annak idején Lengyelország miniszterelnöki posztját cserélte fel a tagállamok vezetőinek vezetésére, 2020-tól pedig várhatóan az európai néppárt (EPP) elnöke lesz.

Tusk kiváló szónok, ügyesen keverte mindig is a patetikus jelszavakat a sztorizgatással, és szívesen sző személyes élményeket a világrendről szóló fejtegetéseibe.

Szerdán búcsúbeszédet tartott Bruges-ben, az európai tanulmányok egyetemén. Ebben összefoglalta, hogy mit csinált az elmúlt öt évben, és mit gondol Európa helyzetéről. A beszéd nagy részét, főleg a politikai ügyekkel foglalkozó gondolatokat az alábbiakban szó szerint közöljük. A lényeget pedig előtte pontokba is szedjük:

– Az EU-t érő legnagyobb fenyegetés Oroszországtól jön. 2014-ben is a Kreml szította belső viszályok voltak a legveszélyesebbek, és most is, ezért azt üzeni az európai vezetőknek, hogy legyenek kemények Oroszországgal szemben.
– Macront külön figyelmeztette, hogy nem örül, hogy oroszügyben már Orbánnal ért egyet.
– 2015 egy nyári éjszakáján majdnem összeomlott az eurózóna, de Tusk összezárta Angela Merkelt és Alekszisz Ciprászt, hogy oldják meg a görög hitelválságot. Megoldották.
– A régi és a nagy országok sokszor arrogánsak az újakkal és a kicsikkel, Tusk igyekezett a gyengék mellé állni ilyenkor.
– A menekültválság súlyos indulatokat hozott felszínre, Tusk próbált arról győzködni mindenkit, hogy a humanizmus és az önvédelem közé nem kizáró „vagy”-ot kell tenni, hanem „és”-t.
– Szerinte túlzás volt, hogy a menekültválság idején milyen keményen szorongatták a nyugatiak és a déliek a kötelező kvótával a keletieket.
– Ő még kicsit reménykedik abban, hogy nem lesz Brexit. Ha lesz, akkor az Egyesült Királyság jelentősen meggyengül.

Tovább a 444.hu-n.

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!