Na a bundásszájú volt SZDSZ-es most Fidesz nyalonc pribék megmondta mi a tuti…

0

Napról-napra újabb és újabb párt – legutóbb éppen egy portugál – foglal állást amellett, hogy a Néppárt zárja ki soraiból a Fideszt. Ám Horn Gábor a Republikon Intézet vezetője szerint kizárt, hogy a májusi Európai Parlament választások előtt erre sor kerülne. Utána is csak akkor, ha a Néppártnak nem lesz szüksége a Fideszre többségének megőrzéséhez, illetve, ha az Európa-ellenes, eurószkeptikus, populista pártok veszik át a vezető szerepet, s Orbán érdekében állna átállni.

Horn Gábor a Republikon Intézet vezetője, korábban SZDSZ-es politikus.

„A Néppárt vezetése számára nem lenne jó, ha kialakulna egy, a Fidesz kizárásáról szóló vita, ugyanis az komoly feszültségeket keltene párton belül, ami nem áll a pártcsalád érdekében” – fogalmazott portálunknak Horn Gábor. Hozzátette: „Ha tanácsot kérnének tőlem – bár persze, s szerencsére nem teszik –, nem is javasolnám ezt”.

Véleményének némileg ellentmondani látszik, hogy szinte már nem múlik el olyan nap, amikor a Néppárt valamely pártjáról ne derülne ki, hogy szorgalmazza a Fidesz kizárást. A legfrissebb ilyen hírről pont ma számolt be a Hírklikk: a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP) indítványozta a Fidesz kizárását a konzervatív erőket tömörítő pártcsaládból. Előző nap a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), illetve a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) kérte hivatalos levélben Joseph Dault, az EPP elnökét a Fidesz kizárására. A múlt héten pedig két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a kereszténydemokrata párt nyújtott be hasonló indítványt a magyar kormány legújabb plakátkampánya és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt. A holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) felkérte Dault, hogy folytassanak le vitát a Fidesz párton belüli helyzetéről.

Azonban Horn Gábor szerint ezeknek a megnyilvánulásoknak valószínűleg elsősorban belső politikai kampánycéljuk van így a választások előtt három hónappal. Ezek a pártok –  helyesen –  azt kommunikálják, hogy ők nem olyan Európát akarnak, mint a Fidesz.

„A Fidesz sorsa az eredményektől függ” – reagált a Republikon vezetője kérdésünkre, hogy mire számít a választások után. Ha a Néppárt olyan eredményt ér el, hogy szüksége lesz az Orbánék által szállított tizenvalahány mandátumra a jelenlegi többségének a fenntartásához, akkor maradhatnak a pártcsaládban. Ha nem, kiraknák onnan. Illetve magától távozna a Fidesz, ha az Európa-ellenes, euroszkeptikus, populista pártok összessége kerülne többségbe, mert hogy Orbán átvinné pártját a többséghez.

Felvetésünkre, hogy a magyar ellenzék jó szereplésével tehet-e azért, hogy a Néppárt megszabaduljon a Fidesztől, Horn kifejtette: a magyarországi EP-választásoknak nagyon nagy a tétje, de nem ezért, hanem belpolitikai okok miatt. „Önmagában ugyanis az nem lesz meghatározó a Néppárt számára, hogy a Fidesz 10, 11 vagy éppen 12 uniós képviselőt tud majd küldeni az Európai Parlamentbe”. Szerinte a választásnak idehaza a magyar választóknak szóló üzenet a tétje. Ha fennmarad a jelenleg status quo, azaz nagyjából fele-fele arányban voksolnak a szavazáson résztvevők a Fideszre az egyik oldalon, illetve az ellenzéki pártokra a másik oldalon, akkor ez mozgósíthatja az őszi önkormányzati választásokra a kormány ellen szavazókat, akik akkor úgy gondolnák, hogy igenis érdemes elmenni és ikszelni.

olkt.hu/hirklikk.hu