MSZP: Követeljük a 100%-os táppénzt a gyermekekkel otthonmaradóknak koronavírus miatt

0

Komjáthi Imre az MSZP alelnökének felhívása.
100% munkabért a gyermekekkel otthon maradóknak!

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=140524723953813

A szocialisták azonnali intézkedéseket várnak a kormánytól a járvánnyal és annak gazdasági, társadalmi hatásaival kapcsolatban. A parlament asztalára négy „csomagból” álló törvényjavaslatot tesznek, amely amellett, hogy a kiemelten fontos problémák megoldását tartalmazza, kötelezné a multikat és a nagyvállalatokat, hogy szálljanak be a gondok enyhítésébe.
Az MSZP az emberek helyzetét és életkörülményeit tartja a legfontosabbnak egy ilyen nehéz helyzetben, amit a koronavírus-járvány teremt. A kormány késve és hiányosan intézkedett, a társadalmi és gazdasági vonatkozásokban pedig elégtelen a teljesítménye. Várhatóan a járványt egy gazdasági és társadalmi válság követi majd, ezért a szocialisták négy intézkedéscsomagot terjesztenek hétfőn az Országgyűlés elé.

– A frontvonalban azonnali megerősítés szükséges

Az egészségügyi csomagban azt követelik, hogy a kormány haladéktalanul erősítse meg a háziorvosi rendszert, kezdjék el a fertőzöttség tesztelésére használni a rendelkezésre álló szűrőbuszokat, szerezzék be a szükséges kórházi műszereket és lélegeztetőgépeket, gondoskodjanak megfelelő mennyiségű és minőségű kézfertőtlenítőről. A csomag tartalmazza még az e-receptek rendjének megváltoztatását (hogy a hozzátartozók is ki tudják váltani az esetleg karanténba került betegek gyógyszereit), a gyógyszerkészlet felmérését és szükség esetén a felhalmozását.

– A nagyvállalatok tartsák meg a munkahelyeket!

A munkavállalók védelmét szolgáló csomagban szerepel a kis- és középvállalkozások segítése szociális adók elengedésével, de a szocialisták a multikat és a nagyvállalatokat – a tavalyi nagy nyereségeik után – most arra köteleznék, hogy tartsák meg a munkahelyeket, ne legyenek elbocsátások a profit növelése érdekében.

A kormánytól elvárják a munkanélküli-ellátás három hónapról kilencre növelését, az átképzési lehetőségek bővítését, az önkormányzatok támogatását és a kieső munkabérek pótlására szolgáló tartalék létrehozását. A csomag szerint, a karantén idejére teljes munkabér járna.

– Nagyon sok rászoruló van, akiről gondoskodni kell

A legrászorultabbakat támogató csomag elsősorban a nyugdíjasok és gyermekek problémáit enyhítené: az MSZP azonnali 6,5 százalékos nyugdíjemelést követel a mostani 2,8 százalék helyett, előrehoznák a nyugdíjprémiumot és az olajárak csökkenése miatt, azonnali, tényleges rezsicsökkentést várnak el a kormánytól.
Szintén ehhez a csomaghoz tartozik a kilakoltatások azonnali felfüggesztése, az idősotthonok fokozott védelme a vírus ellen, és speciális veszélyességi pótlék a frontvonalban dolgozóknak. Tóth Bertalan kijelentette, hogy azonnal fel kell keresni, mindenkit, aki segítségre szorul, beleértve a hajléktalanokat és a magukról gondoskodni korlátozottan képes embereket is.
Rendezni kell a gyermekek közétkeztetését, mert ez a probléma is hamarosan égetővé válhat: az iskolák esetleges bezárásával az ingyenes közétkeztetésre jogosult 120 ezer gyermek ételét házhoz kell szállítani.

– A szülőknek ne legyen hátrány, ha gyermekükre kell vigyázni

A szülők az iskolabezárás esetén nem szívesen bíznák a koronavírus által leginkább veszélyeztetett csoportba tartozó nagyszülőkre a gyermekeiket, ezért erre is megoldást kell találni – mutatott rá a pártelnök. A „Szülő-csomag” ezért készült: lehetőséget teremt arra, hogy a szülők felváltva, jövedelemkiesés nélkül felügyelhessék otthon a gyermekeiket. Egyedülálló szülők esetén a bezárt oktatási intézményekben kiscsoportos felügyeletet is létrehoznának.

– A költségvetésben van fedezet, és a multik is beszállhatnak

Tóth Bertalan kijelentette, hogy minderre pénz is van a költségvetésben, hiszen a kormány 150 milliárd forintot költ propagandára, 100 milliárdot a közmédiára, és számolatlanul építi a stadionokat határainkon túl. A multikat és a nagyvállalatokat pedig arra kötelezné, hogy vegyék ki a részüket a gondok megoldásából, és ne bocsássanak el senkit.
A politikus felszólította Orbán Viktort, hogy fogja vissza magát, és kezdjen el végre az embereken segíteni.
A szocialisták hétfőn terjesztik a javaslatcsomagot az Országgyűlés elé, ahogy Tóth Bertalan fogalmazott, azzal a céllal, hogy a magyar emberek biztonságban érezhessék magukat.