MSZP: A jövő évi költségvetésben nyoma sincs a rendvédelmi dolgozók fizetésemeléséről – egyszóval átverte őket a Fidesz!

0

A jövő évi költségvetési tervben sincs a rendőrök és rendvédelmi dolgozók béremelésére külön pénz, ebből pedig az átlagemberek számára is komoly baj lehet, mert a rendőrség ördögi körben van.

„Az ördögi kör pedig az, hogy túlórákat kell elrendelni, mert kevés a rendőr. Kevés a fizetés, még többen szerelnek le, ráadásul a túlórákat sem fizetik ki mindenhol, ezért még több túlórát kell elrendelni”

– mondta Harangozó Tamás, az MSZP szakpolitikusa csütörtökön.

A Fidesz azt állítja, hogy a büdzsében van egy béremelési csomag, de

„ezt úgy tessék elképzelni, hogy a kormányablakból hiányzó emberek béremelésétől a tanárokig, át a rendőrökig, most állítólag a bíróknak is most már a béremelése abban van benne”

– sorolta az ATV Start című műsorában a képviselő.

„Én abban vagyok biztos, hogy a Belügyminisztérium fejezetébe bele kellett volna tenni ezt a pénzt, és akkor az emberek tudják, hogy mire számíthatnak”

– szögezte le.

A műsorban elhangzott: nincs elég járőr a megyeszékhelyeken. Leginkább Egerben és Pécsen csökkent a rendőrök száma: 117 helyett 105 státusz van, de csak 85-öt tudtak betölteni. S míg még egy diákmunkás is megkeres nyári munkával 3-400 000 forintot havonta, addig a rendőrök fizetése, például egy kezdő tiszthelyettesnél, 150-160 000 forint.

„Nyárra diákmunkásnak nem tud elmenni egy rendőr, de a szomszédos Ausztriába, mondjuk egy McDonaldsba kétszer annyiért vagy háromszor annyiért el tud menni és el is megy” – mondta Harangozó. Példának hozta: az a fiatalember, akit a rendőrség a toborzóplakátjain szerepeltetett, „idén vette a kalapját és elment az országból”.

A rendőrség nem tudja eltüntetni a problémákat, bár

„szerencsétlen vezetők megpróbálják megoldani, hogy ne álljon fejre a helyzet”: nem adják ki a szolgálatot, irodistákat küldenek a fegyveres állomány helyett járőrözni vagy polgárőrökkel együtt járőröznek, sőt a büntetés-végrehajtásban informatikussal kísértetnek rabot. Az ilyen megoldások érdekében most törvényt is módosítanak, „de szerintem úgy törvénytelen, ahogy van”

– mondta Harangozó.

Közben töredékére esett vissza a jelentkezők száma a rendészeti szakközépiskolákban, ráadásul a kormány titkolózik: még a képviselőknek sem adja ki, hányan jelentkeznek. A legutóbbi ismert konkrét adat szerint a 2010-es „rettenetes időszakhoz képest” tavaly 80%-kal kevesebben jelentkeztek ilyen iskolákba.

„Még egyszer mondom: több túlóra, kevesebb rendőr. Még több túlóra, még kevesebb rendőr, egyszercsak majd nem sikerül a szolgálatot kiadni”

– mondta.

Ismertette: 100 milliárd forintos átcsoportosító csomagot nyújtott be a költségvetéshez, mert a rendőrségnél, a tűzoltóságnál és a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak érdemi, legalább 30-50%-os béremelésre lenne szükségük, méghozzá differenciált emelésre.

Érdeklődésére mind Varga Mihály pénzügy-, mind Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: igény és szándék van az emelésre, forrás azonban a mostani költségvetésben nincs.

„Tudja, a szándék a költségvetési törvényben levő sorok nélkül, azaz számok nélkül nem sok mindent ér”

– emelte ki Harangozó.

„Teljesen világos, hogy 150 000 forint nettónál például Budapesten az albérletét nem tudná egy rendőr kifizetni, nemhogy enni vagy esetleg gyereket vállalni”

– mondta.