Mondhatni azt, hogy az EBESZ elismerte a választási csalást!

Rendkívüli tájékoztatót tartott a nemzetközi EBESZ-delegáció vezetője. Durva és hosszú a visszaélések listája. Március 5. óta dolgozik Magyarországon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelő csoportja annak érdekében, hogy kiértékelje a magyar választás folyamatát és tisztaságát – számolt be Douglas Wake, a delegáció vezetője. Douglas Wake elmondta: 16 tagállamból érkeztek a megfigyelők, akik pártatlan módon vizsgálták a magyar választási folyamatot.

Douglas Wake

A megfigyelők legfőbb megállapításai ezek voltak:

  • Az állam és a kormánypártok jelentős anyagi túlsúlya határozta meg a kampányt, nem volt egyenlő a pártverseny.
  • Az információhoz való hozzáférés korlátozott, nemcsak a választási szabályok, lehetőségek, hanem a pártverseny, azaz a jelöltek versengését illetően is.
  • A választási szervek vezetőinek és tagjainak megválasztása és a jelöltek pártatlansága megkérdőjelezhető volt.
  • Több ponton sérülhetett a választójog egyenlőségének az elve. Itt a delegációvezető a határon túliak és külföldön élő magyar állampolgárok közötti különbségtételt emelte ki.
  • Bár sokan indultak, sokan nem is fejtettek ki érdemi erőfeszítéseket a szavazók megnyerésére, így fennáll a gyanú, hogy csak a kampánypénzért indultak.
  • A gyűlöletkampány korlátozta a valódi vita és az érdemi információhoz való állampolgári hozzáférés terét és lehetőségeit, ami vélhetően csökkentette az érdeklődést.
  • A kormány és Fidesz kampánya nemcsak anyagi, hanem tartalmi értelemben is összefolyt, ami szemben áll Magyarország EBESZ-vállalásaival.
  • Az egyenlő esélyeket jelentősen rontották a kormánykampányok hatalmas költségei, amelyek a Fidesz-KDNP kampányát gazdagították.
  • A közmédia – ellentétben a nemzetközi sztenderdekkel – roppant elfogult a kormánnyal minden hírműsorában, az ellenzék üzeneteinek pedig csupán a törvényi kötelezettségei minimumán adott teret.

Egyszóval a választási csalás megtörtént.

 

olkt.hu/168 Óra

Kapcsolódó cikkek

Valaki elmagyarázná nekem, hogy milyen kormányról beszélünk?

O.L.K.T.

Demokratikus Koalíció: Polt ne vígadjon, hogy ő 2028-ig hivatalban marad, mert az Orbán rendszer bukása után, ő is a vádlottak padján fog helyet foglalni!

O.L.K.T.

Annyit migráncsozott és sorosozott, hogy unalmában behált a Szilárd

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!