Momentum: Hatékonyabb fellépésre van szükség!

0

A miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján személyesen védte és bátorította a gyakorlatot, hogy roma gyerekek elkülönítve, rosszabb minőségű oktatásban részesüljenek, és arra buzdított, hogy jogerős bírósági ítélettel előírt kártérítést se fizessék ki nekik. Félelemkeltő, rasszista és megosztó kormányzati kampányt indítottak, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek a magyarországi cigányságra nézve.
Ezért a mai napon Romeo Franz képviselőtársammal levélben fordultunk az egyenlőségért, valamint az értékekért és átláthatóságért felelős biztosokhoz. Megerősítettük a Dalli és Jourová biztosok által is ismert tényt: a 2016-ban megindított jogsértési eljárás “puha” verziója nem orvosolja a magyarországi roma gyerekek hátrányos megkülönböztetését – sőt, a helyzet egyre súlyosabbá válik.
A Bizottság által a Magyarország (valamint Szlovákia és a Cseh Köztársaság) irányában választott lassú, tárgyalásos módszer a Fidesz-kormánynál semmit nem ért el. Azt kértük ezért, hogy a jogsértési eljárást tereljék vissza a keményebb, formális útra. Szükség esetén forduljanak az Európai Bírósághoz. Teremtsünk precedenst, szorítsuk rá a magyar kormányt az európai normák és bírósági döntések betartására, hogy megállítsuk a szegregációt!

Szerző.: Donáth Anna a Momentum EP-képviselője.