“Miniszterelnök úr, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette”

0

273 pedagógus írt levelet Orbán Viktornak. Nem igazán kertelnek benne.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Közel 9 év telt el azóta, hogy Ön másodszor is miniszterelnök lett. Beiktatása után világossá tette számunkra, hogy új kormánya egyik első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. Az utóbbi évek történései és az Önök legújabb nyilatkozatai (tudásalapú társadalom fontossága, technikumi rendszer visszaállítása….stb.) a szakma és a közvélemény előtt bizonyították, hogy a 2011-ben érdemi egyeztetés nélkül, felülről vezérelt átalakítások az Önök akkori ígéretei helyett, a kétkedők aggályait igazoló eredményre vezettek” 

– olvasható Hvg.hu által közölt, 273 budaörsi pedagógus által aláírt levélben. 

A tanárok nyílt levele szerint a változtatások legvonzóbb ígérete az egyösszegű béremelés és a bérek minimálbérhez kötése volt.  

„Mint mindannyian tudjuk, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette.”

Emlékeztetnek: az emelést öt részletre osztották szét, melyből az utolsót meg sem kapták a pedagógusok, de a legnagyobb probléma, hogy a tanári bérek számítási alapja továbbra is a 2013-as minimálbér, pedig az azóta közel másfélszeresére emelkedett. „ Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el.”

A következő napokban az ország összes oktatási intézményébe eljuttatandó nyílt levélben azt követelik, hogy a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kössék, ahogyan azt egyébként eredetileg a Hoffmann Rózsa által fémjelzett köznevelési törvény tartalmazta is, de később ezt a kormány megváltoztatta, emellett jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét is.

Forrás Alfahír https://alfahir.hu/2019/04/08/pedagogusok_orban_viktor_fidesz