„Milyen egységről beszél a miniszterelnök?” *

Heller Ágnes Magyarországról nyilatkozott

„Napjainkban is Horthy és Kádár Magyarországán élünk. Az emberekre sokkal erősebb hat a szociális és a nacionalista demagógia, mint hogy önálló ítéletalkotásra képesek legyenek. Mindegyik kormány vétkes ebben, amely a rendszerváltás után kormányozta ezt a népet. Semmit sem tettek azért, hogy a szabadság intézményeinek kiépülése után a szabadság szelleme is megformálódjon. És a végeredmény riasztó: Európa szégyenpadjára kerülünk. Oroszország és Törökország felé haladunk, még Romániában is valamivel jobb állapotban van a demokrácia…”
*
Az ellenzék politikusai nem állnak a helyzet magaslatán. Miközben olyan kérdéseken vitatkoznak, ki legyen a még nem is létező kormány nem létező miniszterelnöke, a Fidesz lassan, de szisztematikusan készült a következő négy esztendőre. Persze, a választási törvény önmagában is lehetetlen feladat elé állította az ellenzéket. Nem volt nagy játékterük. Vannak kiváló politikusok, akik ezzel is megbirkóznak, a hátrányt előnyre tudják fordítani. Ők erre nem voltak képesek 2018 áprilisában. Orbán a beszédében azzal dicsekedett: a magyar Európa legegységesebb nemzete. Nos, az egységről csak annyit: a szavazók negyven százalékáról nem tudhatunk semmit, tekintve, hogy el sem mentek szavazni. Milyen egységről beszélt Orbán? A Fidesz egységéről? Abban talán igaza van. A választás mellbevágó tapasztalata a radikális nacionalisták, az újnácik fokozatos, választásról választásra haladó erősödése.
*

Heller Ágnes és Adolf Hitler

Talán nincs olyan politikai vita csöppnyi kis hazánkban, ahová ne hívnák meg a filozófus-politológust, a zsidó Heller Ágnest. Kommentár nélkül idézek az 1998-ban, az Orbán-kormány idején megjelent „Bicikliző majom” című könyvéből: „A trianoni békeszerződés igazságtalan volt. Ezért semmi csodálkozni való nincs azon, hogy ezt még jó néhány nemzedék sajgó sebként érzi. Én magam is annak élem át. Szégyenkezve és pirulva valljuk be, hogy az igazságos határok azok lettek volna, melyeket Adolf Hitler húzott meg, a bécsi döntés idején…” (Id. mű: 238. old.)

„Mint zsidó azt állítom az antiszemitizmusról: jó nekünk, mert fönntartja a zsidóságot. Az antiszemitizmus annak a népnek a szégyene, amelyik antiszemita. A magyar antiszemitizmust, mint zsidó nem bánom, mint magyar szégyellem. Az antiszemitizmus miatt a zsidóság legasszimiláltabb rétege szokott leginkább sikoltozni. Akik teljes mértékben el akarnak tűnni, nem tűnhetnek el. Katasztrófának tartják, hogy nem lehet nem zsidónak lenni. Ezért félnek az antiszemitizmustól. Nemcsak azért nem tudok rokonszenvezni velük, mert súlyos neurózist érzek a sikolyukban, hanem azért sem, mert ebben a viselkedésben egy ontológiai ellentmondás is szerepet játszik. Van holokauszt-neurózis. Ebben akkor szenvedünk, ha a holokauszt tényét el akarjuk felejteni. Ezt én átéltem… Ha az ember ezt így elfogadja, függővé teszi magát az antiszemita tekintetétől…” (Id. mű: 104. old.)
*

Kollár Erzsébet,
a rendszerváltók lelkiismerete

Kapcsolódó cikkek

Kilakoltatás: A Mi Hazánk Búvár Kund Akciócsoportjának első akciója! (Videó)

Rubóczki Tamás

Fideszes belháború van Szentesen – Még a végén itt is össze-vissza verik majd egymást!

O.L.K.T.

Mindenszentek napján is megfélemlítenek és riogatnak

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!