Mike Pompeo és Angela Merkel sajtótájékoztatója

0

Tévedtünk, amikor azt gondoltuk, hogy pénzt vonhatunk el az Észak-atlanti Szerződés Szervezetétől vagy a hadseregtől – ismerte el az amerikai külügyminiszter berlini látogatása során. Oroszországot ugyanis az egykor Drezdában állomásozó KGB-tiszt vezeti, aki leigázza szomszédait, és megöleti politikai vetélytársait – érvelt Mike Pompeo, és hozzátette, hogy a módszer kísértetiesen ismerős az egykori keletnémetek előtt.

A NATO azt kockáztatja, hogy fölöslegessé válik – nem a partnerség, és nem a politikai eltökéltség hiánya miatt. Ha a nemzetek meggyőződése, hogy a NATO biztonságot szavatol a szükséges források nélkül, vagy ha nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, akkor lesz a NATO hatástalan és fölösleges – jelentette ki Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter.

A feszültségek dacára Németország és az Egyesült Államok „szoros barátságot” ápol – ezt szögezte le a vendéglátójával, Angela Merkellel folytatott tárgyalásai során.

A német kancellár békülékenyebb volt: – Ma más feladatok állnak előttünk. Partnereknek és barátoknak tekintjük őket. Ezt kell szem előtt tartanunk, amikor szembenézünk a világgal. Ha kimondhatom: az a szándékunk, hogy aktív szerepet játszunk a konfliktusoknak a megoldásában – mondta Angela Merkel, német kancellár.

A Kremlnek persze érdeke, hogy éket verjen a szövetségbe, ráadásul a francia elnök ehhez tálcán szolgáltatta a muníciót. – Nem tisztem, hogy vitassak bármilyen diagnózist.

Ha azonban Macron elnök helytállónak tartja a diagnózist, joga van ezt kimondani – hangoztatta Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

Emmanuel Macron ugyanis alig egy nappal Pompeo berlini látogatása előtt azt állította: a NATO haldoklik. Angela Merkel az Economistban elutasította Macron megállapítását, amit „drasztikusnak” nevezett.

Pompeo szerint viszont a NATO a „jegyzett történelem” talán legfontosabb szövetsége.

(MTI)