Mi lesz a szexszel koronavírus-járvány idején?

0

Bármilyen meglepő, szexuális úton nem terjed a Koronavírus.

A koronavírus terjedése ellen az egyik leghatásosabb eszköz a kézmosás mellett az úgynevezett társas távolságtartás, vagy ahogy a magyar interneten végigfutott: maradj otthon! A logikája az, hogy minél kevesebbet érintkezünk egymással, annál kisebb esélyt adunk a vírusnak a terjedésre. Ebből pedig könnyen levonhatjuk azt a következtetést is, hogy járvány idején leáldozott a szexnek is.

A Guardian három szakértő segítségével igyekezett utánajárni ennek az apokaliptikus kilátásnak. Az ő meglátásaik a következők:

  • A koronavírus szexuális úton nem terjed, cseppfertőzéssel viszont igen, sőt nyállal is, ami így kizárja a szexuális kapcsolat egyik gyakori elemét: a csókolózást.
  • Ha a partnerünk koronavírus-tesztje pozitív, a szakértők azt tanácsolják, hogy tartsunk minél nagyobb távolságot egymástól. A fertőzött izolációjának legalább hét napig kell tartania a tünetek megjelenése után, és leghamarabb akkor érhet véget, ha a beteg 72 órán át láztalan (mindenféle gyógyszeres segítség nélkül), és a légzőszervi tünetei is múlnak.
  • Más a helyzet azoknak az esetében, akiknek nincsenek tünetei, nem voltak kitéve a fertőzés lehetőségének és otthon maradtak. Vagyis az állandó szexuális partnerrel – ezen feltételek mellett – még ajánlják is a szexet, amely ilyen vészterhes időkben nemcsak kellemes időtöltés, de a szorongást is enyhítheti.
  • Ha épp járvány idején keresnénk új partnereket, a szakértők azt tanácsolják, hogy ne tegyük. Egyrészt eleve otthon kellene ülnünk, másrészt minimálisra kell csökkentenünk a többi emberrel az interakciókat. Példának okáért tartanuk kellene a kétméteres távolságot – ez pedig kifejezetten megnehezíti az ismerkedést, nem is szólva a szexről.
  • Ez a helyzet sem zárja ki azonban az erotika más, járványügyi szempontból biztonságos formáit, mint a szexting, a videoszex, a maszturbálás, vagy erotikus könyvek olvasása.
  • Innen ugorjunk is a szexjátékokra. A szakértők a szappanos, vizes tisztításukat javasolják, akkor biztonsággal használhatjuk.
  • És mit tegyenek az egyedülállók, akik most a járvány miatt nem tudják, meddig kell egyedülállónak maradniuk? A szakértők szerint vegyék komolyan a társas elzárkózást most, hogy minél hamarabb véget érjen ez az egész. Mert minél hamarabb sikerül megfékezni a vírus terjedését, annál gyorsabban térhetünk vissza az emberi kapcsolataink szorosabb kiépítéséhez.
  • Forrás: hvg.hu/ https://hvg.hu/elet/20200319_Mi_lesz_a_szexszel_koronavirusjarvany_idejen?fbclid=IwAR1burFlgY5usAv7V31gOyPqwnaTGidGRP2pfyFBhFlDdbDozkyCDQM4k_4