Merkel Juncker mellé állt, miután a magyar kormány plakátokon támadja

Teljes szolidaritásáról biztosította csütörtökön Angela Merkel német kancellár Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét a migrációval foglalkozó magyar kormányzati kampánnyal kapcsolatban.

Teljes mértékben kiállok Jean-Claude Juncker mellett, szolidárisak vagyunk, és ezt a Magyarországgal folytatandó tárgyalásainkon is világossá tesszük majd – mondta a német kancellár.

Merkelt a Burkina Fasó-i elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján kérdezték a magyar kampányról, válaszát a dpa hírügynökség idézte.

A héten indult Magyarországon az új bevándorlásellenes plakátkampány az “Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel!” szlogennel. A plakátokon Jean-Claude Juncker és Soros György, magyar származású amerikai milliárdos arcképe látható.

Juncker korábban azzal reagált a kampányra, hogy kijelentette: “a hazugságok ellen nem sokat lehet tenni”, s úgy vélekedett, hogy a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban, ugyanakkor barátjának nevezte Orbánt.

A plakátokra válaszul az Európai Bizottság tőle szokatlan módon angol és magyar nyelven is kiadta állásfoglalását a hivatalos Facebook-oldalán, szóvivőjük pedig „nevetséges összeesküvés-elméletnek” hívta a magyar kormány állításait. Juncker szerint a plakátkampány hazugság.

(AP / ZDF / MTI)

HVG

Kapcsolódó cikkek

Ezrével hagyják ott a rendőrök BV-sek a hivatásos állományt

O.L.K.T.

A trónörökösök

O.L.K.T.

Simicska behódolt?

H Miklós