Menekűlnek a multik az országból!

# # # #

Az utóbbi időben több cég is elvitte egyes termelési egységeit Magyarországról, és a tervezett bővítések egy része is elmaradt a munkaerőhiány miatt – írja csütörtöki számában a Magyar Idők. A cikk szerint elsősorban az alacsony hozzáadott értékű, összeszerelőüzemeket érinti olyan súlyosan a bevonható dolgozók hiánya, hogy a vállalatok közül néhányan inkább Ukrajnába, Szerbiába vagy akár a Távol-Keletre szervezik ki ezeket a gyártási fázisokat.

“Több mint ötszáz munkavállalóját bocsátja el a napokban Gyöngyösön és Gödöllőn az egyik nemzetközi cég, mivel a munkaerőhiány miatt Magyarországról elviszi egyik termelési egységét”

– mondta a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. (László a Lear Corporation Hungary-re célozhatott, az autóüléshuzat-gyártó cég tavaly jelentette be váratlanul, hogy leáll a termeléssel.) Korábban az ország különböző pontjain működő más vállalatok egységeinél is előfordult a jelenség, állítja, többek közt Móron, Sárváron vagy Tabon. A szakszervezeti tisztségviselő szerint az új munkaügyi kormányzatnak sürgősen tárgyalnia kell az érdekképviseletekkel a közös megoldás érdekében.

“Eddig két-háromezer munkavállaló állása szűnt meg a jelenség miatt, ám az elmaradt beruházások nyomán több – köztük magasabb tudást igénylő – munkahely sem jött létre.”

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint nagyjából félmillióra tehető a munkanélküliek, az inaktívak, valamint a közmunkások száma, az ő integrálásuk megoldást jelentene, emellett a külföldön munkát vállalók ösztönzése a hazatérésre. Átmenetileg megoldást jelenthetnek a külföldről behozott munkavállalók is – tette hozzá Dávid Ferenc, aki arra figyelmeztetett, hogy közel kétszázezer munkavállaló megy nyugdíjba az idén és jövőre, ami a jelenleginél is súlyosabbá teszi a munkaerőhiányt.

 

 

olkt.hu/MTI


..

Kapcsolódó cikkek

HM: Mivel Magyarország jobban teljesít, így több pénz jut a haza védelmére!

Rubóczki Tamás

Fidesz pofon a lakosságnak Szerdán!

Rubóczki Tamás

Szakács László: A Fidesz undorító hatalmi gőgje miatt 117 ezer család kerül végrehajtás alá!

Rubóczki Tamás