Megsérült egy Gripen egy éles lőgyakorlaton.

# # # #

A Veol.hu úgy tudja, hétfőn megsérült az egyik magyar Gripen vadászrepülőgép a héten kezdődött légierős éleslövészeten, ezért felfüggesztették az éles lőgyakorlatokat.

A Mediaworksbe, azaz a kormányközeli sajtóhoz tartozó Veszprém megyei lap szerint a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ lőterén hétfőn kezdődött a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen vadászrepülőgépeinek éleslövészettel egybekötött szakfelkészítése, mely egy hétfői baleset miatt csak úgynevezett száraz begyakorlásokkal folytatódik, azaz – az eset kivizsgálásáig – nem lő egyelőre többet egyik magyar katonai vadászgép sem.

A lap úgy tudja, a repülőgép-fedélzeti gépágyús éleslövészet során a fegyverben úgynevezett csőrobbanás következett be, melynek következtében feltehetően a szétrepülő szilánkoktól megsérült a vadászrepülőgép is. A repülőgép ezután egy rövid ideig még a lőtér felett körözött, majd visszarepült Kecskemétre.

A cikk azt írja, nincs információjuk arról, hogy bárki megsérült volna. Megkeresték a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályát, de egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre.

A Veol azt írta, legutóbb ismert hasonló baleset 1990. április 26-án történt az akkor még működő MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred Mi-24-es harcihelikopterével, amikor éjszakai kiképzési lövészeten a helikopter szárnypilonjaira függesztett 30 mm-es gránátvetőben a lövés során felrobbant az egyik lövedék, repeszeivel több sérülést okozva a technikai eszközben. Akkor sem sérült meg senki.

Forrás Index https://index.hu/belfold/2019/03/12/megserult_egy_gripen_egy_eles_logyakorlaton/

Kapcsolódó cikkek

Dübörög a 2rule biznisz!

H Miklós

Elismerte

O.L.K.T.

A magyar kormány megadóztatja a külföldön dolgozó magyarokat.

H Miklós