Megint egy sarc: Rekordot döntött a vöröshagyma ára

A dupláját is fizethetjük érte a tavalyi árhoz képest.

A mezőgazdasági termelői árak tekintetében az idei rekor­der alighanem a vörös­hagyma: majdnem dupla pénzt kérnek érte a piacon a tavalyi árához képest, írja a Magyar Mezőgazdaság.

Az utóbbi hetekben az itthoni termény megjelenésével olcsóbb lett ugyan a hagyma, de a korábbi évekhez képest a jövőben magasabb tartományban mozognak majd az árak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az éves fogyasztásnak jelenleg csak mintegy 50–60 százalékát lehetséges a hazai termésből ellátni.

Akik rendszeresen járják a zöldség-gyümölcs piacokat, szembesülhetnek az árak emelkedésével,

a drágulás minden terményre jellemző, a tendenciát a bőségesebb hozamok sem tudják megfordítani.

A termesztési költségek ugyanis jelentősen megemelkedtek, döntően ez utóbbi tényező szabja meg, mit mennyiért adnak a piacokon. Emellett más tényezők, kereslet-kínálat, kereskedelmi számítások is befolyásolják a terménypiaci árak alakulását.

A hagymaágazat nem is erőlteti a bővülést, mivel a nagy hagymatermesztők – a lengyelek, osztrákok, németek, hollandok – terményeivel való versenyben folyamatosan alulmaradnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei is azon az állásponton vannak, hogy használjuk ki a honi tartalékokat. Ezért 2017-ben úgynevezett hagyma-munkacsoportot hoztak létre a termelés hatékonyabbá tétele érdekében, és a piacszervezés elősegítésére.

Ennek jegyében szorgalmazzák, hogy amikor van magyar áru a piacon, a kereskedők csakis azt forgalmazzák. Természetesen a hazai hagyma akkor tud majd igazán ellenállni az importnak, ha minőségben és tartósságban is az élvonalba kerül.

 

Via. magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb rekord!

O.L.K.T.

Balesetvédelmi okokból épülnek földutak

O.L.K.T.

Egy jóhiszemű, ártatlan ember VIDEÓJA. Egy kristálytiszta erkölcsös és politikai vallomás.

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!