Megint az a csúnya Brüsszel: Durván beleszállt az Európai Parlament állampolgári jogok bizottságának tagja Orbánba!

Szigorú kritikát fogalmaz meg az önkényuralom jegyeit mutató kormányzati gyakorlatokról az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának az alapvető jogok uniós helyzetéről készült csütörtökön elfogadott jelentése. A nem kötelező erejű állásfoglalásnak az a Frank Engel luxemburgi néppárti EP-képviselő volt a beterjesztője, aki a Fidesz európai pártcsaládjának szinte egyedüli képviselőjeként évek óta következetesen bírálja az Orbán-kormány autoriter politikáját – írja a nepszava.hu.

A kormányzásnak egyetlen európai logikát kell követnie, ami nem más, mint a jogállam és a demokrácia tiszteletben tartása. Ezt minden tagállamtól elvárjuk, nem csak egyes közép- vagy kelet-európaiaktól – nyilatkozta lapunknak a képviselő a szavazás után. Egy demokráciában a hatalmon lévő többség dolga megakadályozni a többség zsarnokságát előidéző túlkapásokat – olvasható a jelentésben, amely egyebek mellett leszögezi: sem a nemzeti szuverenitás, sem a hatalmi szintek közötti munkamegosztás követelménye nem igazolhatja azt, hogy egy tagállam rendszerszintűen figyelmen kívül hagyja az alapvető jogokat. Az állásfoglalás kiáll a szankcionálás lehetőségét tartalmazó hetes cikkelyes eljárás mellett, de leszögezi, hogy a folyamat elindítása nem vezet automatikusan büntetőintézkedésekhez. A szöveg elítéli a civil társadalom és a nem kormányzati szervezetek démonizálását és sürgeti a tagállamokat, hogy támogassák őket. Felszólít a kisebbségek, köztük a nemzeti kisebbségek, valamint a nők és a gyermekek jogainak a garantálására. Élesen bírálja a rasszizmust és a gyűlöletkeltést, beleértve a fajgyűlölő eszméket terjesztő politikai pártokat és vezetőket. A jelentés részletesen kitér a migrációra is, felróva egyes tagállamoknak, hogy az uniós kötelezettségeiket figyelmen kívül hagyva szigorították meg bevándorlási és menekültügyi politikájukat. Európa évszázadok óta a bevándorlás célpontja, és meg kell barátkozni a gondolattal, hogy ez még sokáig így marad – fejtegette lapunknak Frank Engel. Az EU-nak és a tagországoknak az a feladatuk, hogy garantálják a határok megfelelő védelmét, állítsák meg az illegális bevándorlást, viszont a nemzetközi védelemre szorulókat korlátozás nélkül fogadják be és nyújtsanak nekik segítséget. Ugyanilyen fontos a már megérkezettek integrálása a társadalomba – szögezi le a szakbizottság.

“Szolidaritást várunk a tagállamoktól, de nem kötelezhetjük őket a menedékkérők áthelyezésére”

– mondta lapunknak az EP-képviselő, aki szerint a kvótarendszer megbukott.

“Őszintén? Én nem is küldenék menedékkérőket Magyarországra. Ezeket az embereket nem tenném ki annak a bánásmódnak, amit néhány jól dokumentált eset ismeretében feltételezek. Egyszerűen nem érdemlik meg”

– fogalmazott. Frank Engelt megkérdeztük a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatairól is. Szerinte a parlamenti választások előtt nem várható fejlemény, mert “bármit csinálunk, az a Fidesz malmára hajtja a vizet, különösen, hogy a média jelentős részét a párt monopolizálta”.

“Meglátjuk, hogy mi fog történni április 8-án és utána. Ha ismét csak a Fidesz kerül kormányra, akkor egyedül fogja viselni a felelősséget. Képes lesz megfelelni az elvárásoknak? Mostanáig ismerjük a történetet.”

 

Frank Engel európai parlamenti képviselő – Fotó: Reuters

 

(Halmai Katalin)

Kapcsolódó cikkek

Lang Alex: Vannak nekünk okosan és jól gondolkodó értelmiségeink… csak az ő véleményük kurvár@ nem érdekel senkit sem. Pedig igaza van!

Rubóczki Tamás

Rendkívüli hír: Adócsaló román politikus gyűjti az ajánlásokat a Fidesznek!

Rubóczki Tamás

Kattant a bilincs: börtön lett a vége Farkas üzelmeinek

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!