Megdöntötte a Fidesz Gyurcsány rekordját: 1842 milliárd forint hiányzik az államkasszából

0

A múlt hónapban 1842 milliárd forintra emelkedett az államháztartás hiánya – derül ki a Pénzügyminisztérium “győzelmi jelentéséből”. Novemberben még soha nem volt ilyen magas a deficit.

A kormánynak minden lehetősége meglenne arra, hogy nullszaldós költségvetési gazdálkodást folytasson idén, ám az uniós kiadások megelőlegezése miatt soha nem látott hiány alakult ki novemberre a költségvetésben. A Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint a hónap végén az államháztartás hiánya 1842,4 milliárd forint volt,

ami 135 százaléka az egész évre engedélyezett deficitnek.

Ezzel megdőlt a novemberi rekord: eddig a 2006-os 1739,8 milliárd forinttal a Gyurcsány-kormány tartotta a kétes rekordot. Novemberben 164 milliárd forinttal emelkedett a deficit.

Ehhez képest a Pénzügyminisztérium sajtóközleménye nem is egy, hanem három győzelmi jelentéssel ér fel: „az adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika mellett is hónapról hónapra növekedő adóbevételek a költségvetés stabilitását eredményezik. A különféle gazdaság- és társadalompolitikai célok megvalósítása így továbbra is biztosított. A várhatóan jóval négy százalék felett alakuló növekedés mellett a 2,4%-os uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél tartható.”

Az uniós kiadások mellett a költségvetés egyéb kiadásai is hizlalták a novemberi hiányt: ezek közül a PM nyugdíjprémium kifizetését említi, több mint 2,5 millió nyugdíjasnak 41,2 milliárd forintos fizettek ki. Ezen túlmenően folytatódott a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például a közúthálózat felújítása, a Modern Városok Program stb.) finanszírozása, amely szintén növelte a kiadásokat – így a hiányt – írta a Pénzügyminisztérium.

Forrás:https://hirzona24.com/megdontotte-a-fidesz-gyurcsany-rekordjat-1842-milliard-forint-hianyzik-az-allamkasszabol/