Megdöbbentek az EU-s politikus az MTA szétverésén!

A Magyarországgal kapcsolatos vezető téma a nemzetközi sajtóban az MTA szétverését célzó törvénytervezet beterjesztése. A német Forschung und Lehre (Kutatás és Oktatás) című német portál megállapította: a magyar kormány állami befolyás alatt álló intézmény alá rendeli az MTA-t. Az uniós politikusok meg vannak döbbenve.

A magyar jobboldali nemzeti kormány fokozza erőfeszítéseit, hogy korlátozza a tudomány szabadságát. Palkovics László innovációs miniszter olyan törvénytervezetet terjesztett be, amelynek értelmében a tekintélyes és független Magyar Tudományos Akadémiától elveszik a kutatóintézeteket, és azokat új intézmény alá rendelik, amelyben a kormány képviselőié a döntés. Az intézkedés a tervek szerint szeptember 1-én lép életbe.

A már jó ideje ismert tervek jelentős tiltakozásokat váltottak ki. Palkovics a tervezett változtatásokat azzal indokolta, hogy a forrásokat a teljesítmények szerint osztják majd el, és nőni fog az ország technológiai versenyképessége. A bírálók ezzel szemben Orbán Viktor kormányának törekvését látják, hogy elhallgattassák a kritikus tudósokat. Az MTA állami gyámkodás alá vonása nemzetközi tiltakozásokat is kiváltott. Udo Bullmann, az EP szociáldemokrata frakciójának vezetője kedden Brüsszelben kijelentette:

„Megdöbbenten látjuk, hogy Orbán újabb támadást indít a tudomány szabadsága, és ezzel országa demokráciája ellen, s láthatólag azon van, hogy színtiszta autokráciává változtassa Magyarországot”.

A portál cikke, mint a témáról szóló legtöbb más írás, mindehhez hozzáteszi: Orbán legutóbb a CEU-t kényszerítette rá, hogy Budapestről Bécsbe költözzön, előzőleg pedig megtilttatta, hogy az egyetemen gender-tudományokat oktassanak.

 

Kapcsolódó cikkek

Az orosz legfelsőbb bíróság betiltotta az Emberi Jogokért mozgalmat

O.L.K.T.

Így fosztják ki a gazdagabb településeket: VIDEÓ

O.L.K.T.

Kiosztotta Szijjártót az olasz külügyminiszter: “A magyar kormány közönye miatt él migrációs vészhelyzetben Olaszország”

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!