Matolcsy szerint minden magyarnak van otthon minimum 6 millió forintja!

Óriási készpénzhegyen és jelentős pénzügyi vagyonon ülnek magyar háztartások a Magyar Nemzeti Bank friss összesítése szerint.

A Matolcsy György vezette  Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019 második negyedéves pénzügyi számlái szerint a magyar lakosság pénzügyi vagyona – vagyis nem számítva az ingatlanokat – 56 338 milliárd forint volt június végén, amiből következően, 9,7 millió magyar állampolgárral számolva – a csecsemőktől az aggastyánig -, átlagosan minden polgárnak 5,8 millió forintos megtakarítása van – írja a jegybank friss összesítése nyomán a Népszava.

A lap szerint a száz leggazdagabb magyar vagyona 2018-ban 4600 milliárd forintra rúgott – erről az oldalról nézve már nem is olyan elrugaszkodottan magas szám az MNB által közölt adat. A második negyedévben 1390 milliárd forinttal nőtt háztartások pénzügyi vagyon – míg egy év alatt 4668 milliárd forint volt a gyarapodás.

Az 1390 milliárd forintos vagyonnövekedésből 250 milliárddal a készpénzállományt hizlalták, 580 milliárd forint kötvényekbe és további 456 milliárd forintos vagyonnövekedés pedig a részvényárak emelkedésnek köszönhető.

Így az 5000 milliárdot hamarosan elérő készpénzállomány növekedésének megállításában továbbra sem sikerül előrelépni – állapították meg a Takarékbank elemzői.

Az 56338 ezer milliárd forintos pénzügyi vagyonnal szemben 9286 milliárd forintos tartozás áll, ami az előző negyedévhez képest 232 milliárdos, az előző évhez képest pedig 493 milliárdos növekedés – vagyis hitelek és tartozások jóval visszafogottabban növekedtek, mint a megtakarítások.

Az államháztartás pénzügyi számláiból az derült ki, hogy a GDP arányos adóssága 68,7 százalék (24198 milliárd forint) volt, első ízben csökkent 70 százalék alá, amire az IMF-hitel 2008-as felvétele óta nem volt példa.

 

Via: nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Orbán annyiszor cserélte ki az elveit, mint más az alsónadrágját. VIDEÓ

O.L.K.T.

Balázsy Panna: A frontember megmondja

Rubóczki Tamás

ORBÁN CSALÁD, FERTŐ TÓ…

O.L.K.T.