Matolcsy György: Magyar kézben lévő államadósságot szeretne az MNB

0

Matolcsy György és Varga Mihály is felszólalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitó konferenciáján.

A hatéves ciklusának utolsó hónapjait töltő magyar jegybankelnök szerint magyar kézben kell tartani a teljes magyar államadósságot, ez a következő hat évben elérhető szerinte. A portfolio.hu  helyszíni tudósítása szerint azt is mondta: „Egyértelmű, hogy a pénznek van szaga, és egyértelmű, hogy az a jó, ha az utolsó fillér is magyar kézben van”. Majd úgy fogalmazott, hogy az MNB ismét egy számjegyű szja mellett teszi le a voksát, ez szerint sok kockázatot kiküszöböl, láthatatlanul emeli a reálbéreket, valamint a nettó béreket  is.

Egy szükséges demográfiai fordulatól is beszélt: kijelentette, évente 110 ezer körüli magyar újszülöttre van szükség, ezért 46 javaslatot tettek közzé. „Nincs osztrák utolérés teljes egészségügyi fordulat nélkül” – említette meg a soron következő reformterületet Matolcsy, ezen a területen 39 javaslatot tett a jegybank. Beszédében megemlítette, ennek része például a magán egészségügyi szolgáltatások elterjedése.

Az MTI közlése szerint szerda délelőtt egy 330 pontos versenyképességi csomagot hozott nyilvánosságra a jegybank.

Varga Mihály pénzügyminiszter az előadásában kiemelte: van még tartalék a magyar gazdaságban, emiatt egyáltalán nem irreális, hogy a jelenlegi növekedési különbséget fenntartsa Magyarország. Hozzátette: kétségtelen, hogy a világgazdasági környezet folyamatosan változik, lefelé mutató kockázatok vannak, ezért nem árt, ha fél szemmel figyelünk erre is.

Beszédében a hitelfelvételre buzdította a cégeket, valamint megemlítette, hogy több pontból álló versenyképességi csomagot tettek közzé, ez 2023-ig jelöli ki a fő irányokat. Versenyképességi javulás nélkül nincs gazdasági növekedés – emelte ki a pénzügyminiszter.

A minimálbérrel kapcsolatban – a kormány véleményét tolmácsolva – elmondta, hogy a munkavállalóknak és a munkaadóknak kell megállapodni, ha ez megvan, akkor a kormány azt tudomásul veszi. Csatlakozva az előtte felszólaló Matolcsy Györgyhöz, kijelentette, hogy cél a lakosság államadósság-finanszírozása, ehhez első körben szeretnénk megduplázni a lakossági állományt. A miniszter kiemelte, hogy jelenleg 36% a külföldiek állománya a magyar állampapírpiacon.

A foglalkoztatottsággal kapcsolatban elmondta: vannak még tartalékok, ezzel pedig 3 százalék alá kerülhet a munkanélküliség Magyarországon.

olkt.hu/MTI

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!