Maszkok, kézfertőtlenítők és tájékoztatók vannak Ferihegyen

0

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre ma több járat is érkezett Észak-Olaszországból, de az utasokon semmiféle ijedtség nem látszik, a 99 százalékuk nem viselt maszkot, és nem is túlságosan borúlátóak a kinti helyzettel kapcsolatban.

Olaszországon belül eddig az északi tartományokat érinti leginkább a koronavírus, Ferihegyre naponta több járat is érkezik ebből a régióból. A Bergamóból (Milánótól 60 kilométerre lévő város) érkező egyik járat dél körül landolt a reptéren, utasait a leszállás után hőkamerával ellenőrizték, arra a részre azonban, ahol az ellenőrzést végezték, a sajtó munkatársait nem engedték be. 

Az érkezőket nem viselte meg különösebben az olaszországi helyzet, azt mondták,

KINT MÁR VISZONYLAG SOKAN VISELNEK SZÁJMASZKOT, DE AZ UTCÁKON A MEGSZOKOTTHOZ KÉPEST NINCS KEVESEBB EMBER, PÁNIK SEHOL SINCS, BÁR A BOLTOK KÍNÁLATA TÖBB HELYEN MEGFOGYATKOZOTT.

Egy Monzából hazatérő magyar arról beszélt, hogy a barátnője kint él, úgyhogy ha nem függesztik fel a járatokat, akkor ő pár héten belül újra kiutazna, függetlenül attól, hogy milyen sebességgel terjed a vírus.

Néhány olasszal is beszéltünk, ők sem aggódtak túlságosan a kialakult helyzet miatt, remélik, hogy a következő hetekben nem áll le a közlekedés a két ország között. Többen említették, hogy viszonylag rendszeresen utaznak ezen a viszonylaton, ezért érzékenyen érintenék őket az esetleges korlátozások. Néhányan azt mondták, hogy nagyobb a médiafelhajtás az ügy körül, mint amekkora szerintük indokolt lenne. 

AZ ÉRKEZŐ UTASOK NYUGALMÁT JÓL SZEMLÉLTETI AZ IS, HOGY JELENTŐS RÉSZÜK NEM VISELT MASZKOT, CSUPÁN EGY-KÉT EMBEREN LEHETETT LÁTNI VÉDŐFELSZERELÉST. 

Furcsamód a ferihegyi dolgozók se viselnek maszkot, összesen egy emberen láttunk csak, de egy idő után ő is letűrte a nyakához. Megtudtuk, hogy minden reptéri dolgozónak biztosít elegendő maszkot a munkáltatója, de mindenki maga dönthet arról, hogy akarja-e hordani, vagy sem. Az egyikük azt mondta, hogy amikor Kínában kitört a járvány, akkor nagyjából egy hétig szinte mindenki felvette a maszkot, de azóta már csak nagyon kevesen használják. És az utasok nagy része sem hordja, az európai utasok töredékén látnak csak ilyet, az ázsiaiaknál valamivel nagyobb arányban, de ott se mindenki. A reptéren egyébként elhelyeztek néhány automata kézfertőtlenítőt, főként a bejáratoknál és a mosdóknál lehet ilyet látni, és több helyen kiraktak a koronavírusra vonatkozó írásbeli tájékoztatókat is.

Kurucz Lászlótól, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy ebben a pillanatban még nincs tudomásuk arról, hogy napirenden lenne a járatok törlése, és a járatszám csökkentéséről sincs még szó. Azonban folyamatosan kapcsolatban vannak a légitársaságokkal, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának Repülőtéri Népegészségügyi Kirendeltségével, hogy a rendkívüli intézkedések elrendeléséről azonnal értesüljenek, és haladéktalanul be tudják azokat vezetni a repülőtéren. A légitársaságok egyébként a kínai járatok esetén se csak a hatósági szigorítások miatt csökkentették a járatok számát, hanem egyszerűen azért mert jócskán visszaesett a kereslet ezekre az utakra.

Forrás Index