Márki-Zay boríthatja a hódmezővásárhelyi Elios botrányt!

0

Ahogy jogerős lesz az eredmény, Márki-Zay Péter kikéri és nyilvánosságra hozza az Elios-féle OLAF-anyagot – írja a 444.hu. A hódmezővásárhelyi időközi választás után a beszámolók többsége elsősorban a lehetséges országos hatásokra koncentrál, de az eredmény nagy változásokat hozhat a város életében is. Az egyik fő kérdés, hogy mit tud kezdeni az új polgármester, Márki-Zay Péter az utóbbi években felmerült korrupciógyanús ügyekkel. Ilyenek pedig akadnak szép számmal. Hadházy Ákos, az LMP képviselője a választás elé időzítve Hódmezővásárhelyen tartotta meg legutóbbi Korrupcióinfóját, melyhez részletesen megvizsgálta a város 2017-es közbeszerzéseit. És mint honlapján írta, a dokumentumok alapján úgy fest, hogy a Tiborcz-manipuláció nem a kivételt jelentette, hanem a szabályt. Hódmezővásárhely ugyanis már az Elios-ügyben is többször előkerült. A Direkt36 még 2015-ben írt arról, hogy még Lázár János polgármesterkedése alatt épp ebből a városból indult el az Elios közvilágítási közbeszerzési projektje, mellyel kapcsolatban az EU csalás elleni hivatalának vizsgálata alapján erősen felmerül a bűncselekmények gyanúja. Lázár a mostani botrány kirobbanása előtt, egy tavaly novemberi Kormányinfón még arról beszélt, hogy a hódmezővásárhelyi közvilágítási projektet Tiborcz Istvánnal találták ki, igaz, nem részletezte, hogy mire gondolt pontosan ezzel. A 940 milliós programról pedig azóta az OLAF azt állapította meg, hogy

  • a Lázár János-vezette megrendelő önkormányzat nem kötötte ki, milyen technológiával kell elérni, hogy energiatakarékosabb legyen a város közvilágítása, a pályázókra bízták a kidolgozását, és az ES Holding (a későbbi Elios) úgy nyerte el a megbízást, hogy 2008-ban nem volt bevétele, 2009-ben pedig csak 9 millió forint forgalma volt, ráadásul nem volt tapasztalata a közvilágításban.
  • majd szabálytalanul a tenderen induló versenytársát bízta meg alvállalkozói feladatokkal.

A hódmezővásárhelyi megbízásnak hála az Elios komoly referenciához jutott, ami révén további önkormányzatok pályázatain indulhattak. (Elios-ügyben a részletek megismeréséhez a Direkt36 friss cikkét ajánljuk.) De az Elios-ügy csak egyike a felmerülő gyanús közbeszerzéseknek. Hadházy arról ír oldalán, hogy átnézve a tavalyi dokumentációt, több dolog is feltűnő volt. Fontos kiemelni, hogy ezek még nem konkrét, bizonyított visszaélések, hanem olyan ügyek, melyeket alighanem érdemes lenne megvizsgálnia az új városvezetésnek. Az eredményhirdetést követő vasárnapi sajtótájékoztatóján Márki-Zay elmondta, hogy a hódmezővásárhelyiek megérdemlik a tisztánlátást a közügyekben és a közpénzek elköltésében, hétfőn pedig a Hír Tv-nek arról beszélt, hogy ahogy az eredmény jogerőssé válik, kikéri az Elios-ügyben született OLAF-jelentés Vásárhelyre vonatkozó részét, és megvizsgálja a közelmúltban felszínre került korrupciógyanús ügyeket is:

„Először is várjuk meg, amíg jogerős lesz ez a választási eredmény, ezt követően, amikor ezt a munkát elkezdhetem a város érdekében, akkor ez mindenképpen a legelső teendőim között lesz. Ez, illetve, hát, most azért néhány más gyanús, korrupciógyanús ügyet tártak fel Hódmezővásárhelyen. Tehát nyilvánvalóan meg fogom nézni azt is, hogy a város valóságos, tényleges anyagi helyzete hogy áll, hogy igaz-e az, amit a kampányban az ellenfeleim állítottak, miszerint nincs a városnak adóssága, mert, ha igen, akkor haladéktalanul meg fogjuk kezdeni több programpontunknak, így a magánszemélyek építményadójának eltörlését is.”

Az persze nagy kérdés, hogy Márki-Zaynak mekkora mozgástere lesz majd a továbbra is fideszes többségű hódmezővásárhelyi képviselő-testületben, de ha az érdemi vizsgálatot tudják is esetleg gáncsolni a kormánypárti képviselők, a kikért dokumentumok nyilvánosságra hozatalát nehezen. Az Elios-ügy részleteinek nyilvánosságra hozataláról kérdezték vasárnap este Lázár Jánost is, aki sajtótájékoztatóján azt mondta,

túrják fel a papírokat, én nem bánom, világítsanak át, világítsák át akár Rapcsák Andrást, hajrá!

 

(OLKT/444.hu)

 

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!