Már megint ez a ripacs…

Orbán Viktor kedvenc szociológusának Hegedűs Zsuzsának állami Audival kutyát sétáltató egykori tanácsadóját hivatali visszaéléssel és csalással vádolják, de változatos indokokkal szabotálja a pert.

Vírusos megbetegedésre hivatkozva, sokadik alkalommal nem jelent meg a Fővárosi Törvényszék bírája előtt Hegedűs Zsuzsanna miniszterelnöki megbízott volt tanácsadója és titkára, pedig a mai tárgyaláson már ítélethirdetésre lehetett számítani a 2017 januárjában kezdődött büntetőperben. A bíró beletörődve, ironizálva vette tudomásul, hogy B. László – akit egyebek köt hűtlen kezeléssel és nagy értékű csalással vádolnak – továbbra sem hajlandó részt venni az ügyében tartott tárgyalásokon.

Ráadásul Hegedűs volt titkára egészen változatos egészségügyi indokokat tudott felmutatni az utóbbi másfél évben. Tavaly őszig pánikbetegségére hivatkozva nem tudott megjelenni a bíróság előtt. Azonban az orvosszakértő megállapította, hogy a vádlott betegségére ellenére képes részt venni a tárgyaláson. Az eddigi 11 tárgyalásból mindössze kettőn jelent meg. A bíró a keddi, végül halasztásra került tárgyalás előtt elmondta, hogy lakcímellenőrzést rendel el hivatalból a rendőrségtől, mert a vádlott egy ideje nem reagál az idézésekre. (Azaz ha nem jelen meg elő kell állítani. – szerk.)

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott./Kép. nepszava.hu

B. László a Miniszterelnökségen dolgozott Hegedűs Zsuzsa személyi titkáraként 2010 októbere és 2014 decembere között, és mivel ezalatt a miniszterelnöki megbízott munkáját koordinálta, hivatalos személynek minősült. A bíró szerint azonban a nyomozati iratokban nem volt olyan dokumentum, amelyek alapján a volt személyi titkár vallomása államtitkot sérthetne. A megszűnt a Magyar Nemzet által tudósított egyik tárgyaláson ennek ellenére B. László fel akarta mentetni magát titoktartási kötelezettsége alól, hogy vallomást tehessen.

Egykori tanácsadója ügyében maga Hegedűs Zsuzsanna tett feljelentést, akit idén májusi hatállyal Orbán Viktor ismét miniszterelnök megbízottnak nevezett ki, hogy a „társadalmi felzárkóztatásban” nyújtson szaktanácsokat a kormányfőnek. Mindezért nem kevés fizetést vesz fel a szociológus.

Hegedűs volt titkára a vádirat szerint 2012 óta követte el „súlyos anyagi károkat okozó visszaéléseit”, de 2014 során okozott jelentős kárt, legfőképpen a jogosulatlan szolgálatigépkocsi-igényleseivel.

Összesen 32 alkalommal igényelt autókat és hozzá sofőröket a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóságtól (KEF), és ezzel az ügyészség szerint 2,47 millió forint kárt okozott az államnak.

A kihallgatott sofőrök bíró által felolvasott tanúvallomásai szerint B. László a legtöbb alkalommal a Baranya megyei Rózsafa községébe fuvaroztatta magát – általában budapesti albérletéből –, ahol 2014 októberében a Fidesz–KDNP támogatásával polgármesterré választották.

Több sofőr is azt vallotta, hogy B. László több fuvart is intéztetett kifejezetten a kampány kedvéért Rózsafára, például választási plakátokat és segélycsomagokat, sőt, hitelesített polgármesteri jelölőíveket is szállítottak oda több alkalommal Budapestről. A volt titkár az idén februári időközi önkormányzati választáson már függetlenként indult, és elveszítette polgármesteri tisztségét.

Két sofőr is beszélt arról, hogy sokszor Hegedűs Zsuzsanna szolgálati Audi A6-osával szállították B. Lászlót Hegedűs lakására, hogy „sétáltatni vigyék a kutyát”.

Az egyik sofőr szerint az egyik vádirat által említett – vagyis jogosulatlanul igénybe vett – fuvarján B. Lászlót maga Hegedűs küldhette el valamiben intézkedni.

A tovább vádpontok már ennél kisebb anyagi károkozást taglalnak. B. László például 2014 májusában jogosulatlanul igényelhetett magának ingyenesen diplomata útlevelet. Ezen felül hivatali eljárást színlelve, térítésmentesen kért ki 18-szor tulajdoni lapokat és térképeket járási földhivataloktól. A legkisebb súlyú bűncselekményt a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) való adatkéréssel követhette el a volt tanácsadó. A rózsafai polgármester-választás előtt hivatalos eljárást színlelve kikérte Rózsafa demográfiai és munkanélküliségi adatait. Ezekhez pedig akár ingyen, magánszemélyként is hozzájuthatott volna a KSH-tól.

 

 

olkt.hu/168ora.hu

Kapcsolódó cikkek

Orbán mégiscsak pávatáncolt Pharaonnal!

Rubóczki Tamás

Orbán Splitbe utazik a EB-selejtező focimeccsre

O.L.K.T.

Pharaon halála után 3 nappal eladta üzletrészét a magyar állam a kétes közös cégből!

Rubóczki Tamás
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!