Magyarországon lakhatási válság van

0

🏠 A generációm egyik legnagyobb kálváriája a lakhatás. Ha egy beszélgetésben előkerülnek az elszálló bérleti- és ingatlanárak mindenki tökéletesen érti, hogy miről van szó. Az elmúlt években lehetetlenné vált családi segítség nélkül, fiatalként ingatlanhoz jutni. Ugyanakkor ha nem vagy olyan szerencsés, hogy a szüleid támogatni tudjanak, akkor nagyságrendekkel rosszabb lehetőségekkel indulsz az életben.

❓ Mennyire rossz a helyzet?

🏘 A Habitat for Humanity Magyarország szerint több, mint kétmillió magyart, fiatalokat és időseket, vidékieket és budapestieket egyaránt érint a lakhatási szegénység valamilyen formája. Például egyre többen költik a fizetésük legalább 40%-át lakhatással kapcsolatos kiadásokra, de még ennél is több embert érint, hogy rossz minőségű, nehezen fűthető lakásokban élnek. A helyzet annyira rossz, hogy a héten már Matolcsy György is elismerte, hogy a kormány lakáspolitikája megbukott.

🏡 De ennek nem kéne feltétlen így lennie. Rengeteg eszköz létezik a lakhatási válság enyhítésére. Ezek közül most összegyűjtöttem a (szerintem) legjobbakat.

🏗 Építsünk kollégiumokat, bérlakásokat!

Az államnak szerepet KELL vállalnia a lakóingatlanok építésében. Növelni és átláthatóbbá kell tenni a közösségi tulajdonban lévő bérlakásállományt. Ennek az egyik legkézenfekvőbb formája, ha az állam kollégiumok építésével kivon több ezer diákat a bérlő-piacról.

🇩🇰 Korlátozzuk a külföldiek beruházási célú ingatlanvételét!

A közel-keleti és kínai milliárdosok pénzének az európai nagyvárosok ingatlanjai lényegében pénzmosodaként üzemelnek. Sokszor egész tömböket, lakások százait vásárolják fel befektetési céllal. Ez a rengeteg pénz pedig felfelé hajtja az árakat. Dánia ezt úgy oldotta meg, hogy külföldiként csak 5 év dániai tartózkodás után vásárolhatsz lakóingatlant.

🛏 Szorítsuk vissza az Airbnb-t!

A rövidtávú lakáskiadás már nem az, aminek indult, amikor egy hétvégére kiadtad az üresen álló kisszobát. Egyre kevesebb kézben összpontosul a budapesti Airbnb üzlet is, és a turizmusból származó plusz jövedelem nem kárpótolja azokat, akik kiszorulnak a városukból. Ugyanakkor az airbnb nem az ellenségünk. Szigorú, de betartható szabályokkal és fair adókkal a káposztánk is megmaradhat és a kecske is jóllakhat. Soproni Tamás a VI. kerület polgármestere nemrég azt ígérte, fővárosi szinten fogják átgondolni a rövidtávú lakáskiadás szabályait. Köszönjük!

💵 Csökkentsük az ingatlanokkal kapcsolatos adókat!

Az új lakások áfája 27%. Ezt és az egyéb illetményeket is érdemes lenne racionalizálni, hogy ne eltántorítsa, hanem ösztönözze a lakások építését, értékesítését.

⚖️ A keresleti oldalba óvatosan avatkozzunk…

A CSOK többet ártott, mint amennyit használt, mert az állami ingyen pénz jó része az építési vállalkozóknál csapódik le, közben az árak meg emelkednek. Az ilyen és ehhez hasonló intézkedéseket a jövőben el kéne felejteni.

🏡 A stabil lakhatás az emberek egyik legalapvetőbb igénye. Nekem is minden vágyam egy saját lakás. Ideje lenne hogy tegyünk is azért, hogy az ingatlanok ne egy befektetési eszközként, hanem az emberek otthonaiként szolgálhassanak megint.

Csillag Tamás

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!