Magyarország meghallgatását kérik a németek és a franciák.

Ismét vitázott a magyar jogállamiság helyzetéről a tagállamok Európa-ügyi minisztereiből álló EU Tanács. Az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás keretében zajlott tanácskozáson Németország és Franciaország közös nyilatkozatot tett.

Megírtuk a múlt héten, a legnagyobb jogvédő szervezetek sürgetik az EU-t, hogy vizsgálja tovább a magyar jogállamiságot. Vizsgálták. Ráadásul a tanácskozás után a német-francia duó közös nyilatkozatot is tett, amit a Népszava ismertet. A dokumentumban többek között az áll, hogy:

Az uniós intézmények és a közös értékek tiszteletben tartása nem képezheti vita tárgyát. Ezért itt volt az ideje, hogy a magyar kormány beszüntesse a Bizottság tagjaival szemben indított lejárató kampányát.

Az EP-választás előtt a németek és a franciák, csak úgy, mint a többi tagállam polgárai, figyelemmel kísérik a jogállamiság helyzetét az Európai Unióban, a nyilatkozatot tevő felek pedig készen állnak arra, hogy konstruktív és tartalmas párbeszédet folytassanak Magyarországgal.

Számos aggasztó jel van ugyanis a németek és a franciák szerint. Ilyenek az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a média szabadságával, a tanszabadsággal, a vallásszabadsággal, a szólásszabadsággal és a kisebbségek és a menekültek jogaival kapcsolatos aggodalmak.

Nem pusztán egyes törvényeket tartunk aggasztónak: az alapvető értékek tiszteletben tartásáról szóló EP jelentés által festett teljes kép nagyon aggasztó. A tény, hogy nem kormányzati szervezetek és egyetemek kénytelenek elhagyni az országot a kormány által bevezetett korlátozó intézkedések miatt, mindannyiunk számára aggodalomra adnak okot.

Külön aggályokat vet fel a CEU helyzete, írják, jogosan merül fel a kérdés, hogy Magyarországon tiszteletben tartják-e a tudományos és tanszabadságot. „Ezért a küszöbönálló meghallgatáson üdvözölnénk, ha Magyarország magyarázatot adna arra, hogy a hatóságok milyen konkrét intézkedéseket fognak tenni annak érdekében, hogy a CEU továbbra is folytathassa tevékenységét Budapesten.”

A felek szerint ráadásul egysíkúvá vált az egykor változatos magyar média, a független újságírók egyre nehezebben tudnak érvényesülni a magyarországi médiában. „Ezt is aggasztónak találjuk.” A dokumentum azzal záródik, hogy:

Ezért szükséges, hogy itt, a Tanácsban meghallgatásuk a magyar kormányt az alapértékek és a jogállamiság tiszteletben tartásáról. Támogatjuk azt az elképzelést, hogy júniusban, közvetlenül az európai választások után megrendezzük ezt a vitát. Egy ilyen meghallgatás lehetőséget nyújtana a parlament jelentésén alapuló konstruktív eszmecserére.

Forrás Hvg https://m.hvg.hu/itthon/20190409_Magyarorszag_meghallgatasat_kerik_a_nemetek_es_a_franciak

Kapcsolódó cikkek

Döntött az MSZP

O.L.K.T.

A fideszes megmondóemberke akcióban!

O.L.K.T.

Varju László: Orbán Viktor mondjon le!

Rubóczki Tamás
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!