Magyarország lecsúszott az európai útról, zuhan mint kavics a gödörbe!

0

A szociálpszichológus egy interjúban arról beszélt, hogy a demokráciának Magyarországon nincsenek meg a társadalmi alapjai, és míg a környező országok elindultak a nyugat-európaivá válás útján, addig a magyarok inkább kelet felé a Putyin féle úton mennek.

A demokrácia kemény diónak bizonyult a magyar társadalom számára – mondta Csepeli György szociálpszichológus, az MTA doktora, volt SZDSZ-es államtitkár a Népszavának adott interjújában.

Csepeli azt mondta, szerinte négy év múlva is hasonló eredmény születik majd a választásokon, bár volt egy hosszú periódus a rendszerváltás után és 2010 előtt, amikor ő is úgy gondolta, hogy megszakad a magyar politika történetének autoriter hagyománya.

“Az 1989-90-es fordulat plurális, demokratikus országot ígért, és 2010-ig, ha döcögve is, lényegében ilyen irányba haladtunk”

– mondta, hozzátéve:

Kiderült, hogy a demokráciának nincsenek meg a társadalmi alapjai. (…) Úgy tűnik, hogy ez a nagyon bonyolult feladat kemény diónak bizonyult a magyar társadalom számára.

Hozzátette, szerinte nem arról van szó, hogy valaki hibás vagy nem hibás, hanem arról, hogy “senki nem tudja a saját árnyékát átlépni”, és Magyarországon túl erősek voltak az autoriter politikai kultúra hagyományai.
Mint mondta, 2010-ben készítettek egy kutatás, amelyből az derült ki, hogy a magyar választók kilógnak a közép-kelet-európai mezőnyből, mert a magyarok szemében sem az egyén autonómiája, sem a tudatosság nem számított értéknek, a biztonságkeresés és a hagyományok viszont igen.

A rendszerváltás ígérete a nyugathoz való csatlakozás volt. A térség más országai elindultak a nyugat-európaivá válás útján, a magyarok, sajnos, lecsúsztak erről az útról, és egyre inkább kelet felé mennek.

Csepeli szerint a rendszerváltás sokkja, a biztonság akkori megrendülése is hozzájárult ezen folyamathoz, de Trianon emlékétől sem tudnak a magyarok még elszakadni, a holokauszt traumáját sem sikerült feldolgozni, és a magyar mentalitás része a negativizmus.

“A trianoni trauma bezárta a magyar mentalitást mindennel szemben, ami a jövő. Amit jövőnek gondolunk, nem más, mint a múlt görcsös keresése. Múltba forduló jövőképünk van”

– mondta.

Csepeli azt is mondta, szerinte Orbán rendszere nem fog megváltozni, amíg csak él, viszont a rendszer előbb-utóbb meg fog bukni, mert “az Orbán-rendszer nem állt be”, a jelenlegi egyenlőtlenségek még nem legitimizálódtak, ezért még nem olyan stabil a mostani berendezkedés, mint amilyennek látszik.

 

A teljes interjút itt találod.

 

olkt.hu/nepszava.hu

 

 


Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!