Magyarország adóparadicsom

Hosszas cikkben elemzi az Index , hogy miért érdemes egy multinak de akár egy kisebb cégeknek is Magyarországra költöztetniük néhány kirendeltségüket.

A nemzetközi cégcsoportok számára releváns adónemek alacsonyak, elsősorban a magyar adóilletőségű cégek 9 százalékos társasági adója, amiből csak 380,4 milliárd forint származott tavaly.
Magyarország azt szeretné ugyanis, hogy inkább nálunk fizessen relatíve keveset a külföldi multi, mint bárhol máshol, bármennyit.

E célt nem csak az alacsony társasági adó szolgálja, de egy rakás olyan kedvezmény is, amely alapján érdemes Magyarországról hazavinni a pénzt az unión kívüli központokba. A globális csoportoknak például az a fontos, hogy a Magyarországon leadózott nyereséget úgy tudja kivinni, hogy nem keletkezik további forrásadó-kötelezettségük (osztalékra, kamatra, jogdíjra).

Éppen ezért viszonylag sok multinacionális cégcsoport Magyarországról szervezi meg a csoporton belüli finanszírozást, vagy idetelepít szellemi termékekkel kapcsolatos jogokat, ideköltöztet holdingcégeket.

Bővebben az Indexen olvashat

Kapcsolódó cikkek

Rogán még a takarítókat is átvilágítja.

H Miklós

Navracsics Tibort a Fideszen belül már túl puhánynak tartják!

Rubóczki Tamás

Rendkívüli: Döntött a Nemzeti Választási Bizottság

O.L.K.T.