Magyarország 2018: Orvos alig, eszköze végképp nincs!

Ma Magyarországon minden második 65 év alatti lakost érintő haláleset elkerülhető lenne. Minden második. Nem véletlen, hogy az egészségügy állapotát a magyarok 37 százaléka súlyosnak ítéli – ennyivel egy választáson már akár 2/3-ot is lehet szerezni, ez több, mint ahány ember véleményét Orbán Viktor „Brüsszelbe vitte” nemrég.

Sajnos gyorsan elfelejtjük az olyan történeteket, mint ami nemrég történt, amikor mentő szállította a Honvéd Kórházba az 58 éves hölgyet, akit öt óráig várakoztatnak a sürgősségin, pedig nem fojtotta magába a fájdalmát, aztán a sürgős szívműtét elmaradása után nemsokára meghalt. Aznap 120 fő várakozott a sürgősségin, az ügyeletes orvos ellen nem indult vizsgálat… Tipikus magyar történet. Lassan az is megszokott adat lesz, hogy évente 800 új magyar orvos megy külföldre, ami felett elsiklunk, de aztán nem teszünk semmit. Eközben 2015-ben az Orvosi Kamara adatai szerint már csak 936-an szakvizsgáztak a korábbi 1500 helyett, de a harmaduk már külföldön keres eleve munkát. Több, mint dráma.

Szlovákiában háromszor annyi CT van, mint itthon

A K&H 2016-os felméréséből kitűnik, hogy a kórházakban alig a felszerelés harmada (36%) tekinthető modernnek. CT és MRI ellátottságunk például még a szlovákiai adatok egyharmada körül sem áll, ami elkeserítő. Még döbbenetesebb egy hivatalos kormány tanulmány (Állami Egészségügyi Ellátó Központ), ami 2014-as adatokat vizsgált.  E szerint az összes hazai haláleset 26 százaléka (több mint 32 ezer) lett volna elkerülhető 2014-ben megfelelő egészségügyi beavatkozásokkal, a 65 évesnél fiatalabbaknál pedig már minden másodikra igaz ez! A jelentés szerint sok területen egyre inkább lemarad a magyar egészségügy az uniós átlagtól. Ezek is olyan értékek, hogy már nincs tovább.

Hol itt a “jobban teljesít”, hol a reform, és aki azt véghezvinné?

A kormány álláspontja szerint minden rendben van, fejlődik, sőt, világszínvonalú a magyar egészségügy, nap mint nap hallani új eszközök beszerzéséről, kórház felújításokról, és valóban vannak pozitív jelek is. Csak ezek nem rendszer szintűek. Fontos területeken nagy a baj. Egy  CT vizsgálatra a normál ügymenet szerint gyakran négy hónapot is várhat egy beteg, egy gerinc műtét esetén gyakori a  360 napos várakozási idő is, hazánk a rákos és kardiovaszkuláris betegségek európai élvonalában található. Mindezen lehetne javítani, de amíg nem elegendően erős a népharag, addig miért lépjen a kormány? Hiszen máshova is teheti ezeket a pénzeket. Míg más országokban már tüntetések lennének, addig itthon sok olvasónk is valószínűleg örül, hogy nem támadták még meg őket a migránsok, és hogy egyáltalán élnek. Kit érdekel igazán az egészségügy? Ügyes. A gondosan felvitt kommunikációs vakolat azért omladozik, legutóbb Rétvári Bence ismét az MSZP-t hibáztatta, és bár kétségtelen, a szocialisták sem sokat tettek az egészségügy megmentéséért, de azért immár két ciklus óta, lassan 8 éve a Fidesz van hatalmon. Az elmúlt évek változásai azonban sokkal kevésbé az állami egészségügy rendbetételét célozzák, mintsem a lakosság magán szolgáltatások felé terelését. A Momentum is felhívta már arra a figyelmet, hogy ígéretből mindig van elég – de valamiért sohasem sikerült tényleges reformot végigvinni, a politikai haszon nem elég nagy, míg a vazallusi rendszer az egészségügyben is jól működik. Egy bizonyos orvosi kör nagyon jól megvan a jelenlegi rendszerben, azaz nincs elegendő politikai nyomás…

Sőt, ha korábban halunk, akkor kevesebb nyugdíjat is kell fizetni…

Mi várhat ránk kormányváltáskor?

Az MSZP és a DK érthető módon kissé hiteltelen a témában, bár ígéretekből nincs hiány. Az LMP a prevencióra és az alapellátás megerősítésére helyezi a hangsúlyt, ami jó irány lehet, de többet egyelőre nem tudunk a stratégiájukról. Talán egyeseknek meglepő, de a Jobbiknál már összeállt egy olyan egységes koncepció, amely a legfontosabb problémákra fókuszál, amely a prevenció elsődlegessége révén olyan pénzügyi- és idő tartalékokat képes előteremteni, amelyek visszaforgatásával önmagukban is jelentős javulás érhető majd el. Kicsit elmélyedve a programban, a Jobbik a diagnosztikai eszközpark látványos és mérhető növelésével a várólisták könnyen számon kérhető csökkentéséhez vezet. A háziorvosi rendszerben jelenleg ellátatlan 440,000 fő akár 1 millióra, sőt, korábbi cikkünk alapján akár 5-6 millióra is nőhet, ami tovább rontaná az idő előtti halálozási arányokat, ezért a Jobbik masszívan megerősítené a háziorvosi rendszert is. A hálapénz megszűntetését, az orvosok hazacsábítását külföldről és a háziorvosi rendszer megerősítését a körülmények és az eszközellátottság javítása mellett a Béruniós kezdeményezés szolgálja. Más megoldás nincs, ezt előbb-utóbb meg kell lépni. Az is mindegy, hogy hogy hívjuk, béremelésnek vagy Béruniónak. Kérdés csak, hogy ki meri és tudja megtenni. A Bérunió rövid időn belül olyan mértékben emelné az orvosi és szakápolói fizetéseket, amely mellett az orvosoknak nem kellene szégyenkezve elfogadniuk a hálapénzt, a betegeknek pedig nem is kell foglalkozniuk ezekkel a kényelmetlen gondolatokkal. A Bérunió ugyan még nincs az európai politika rangjára emelve, és egyelőre főleg olyanok bírálják, akik többnyire nem is olvasták, hogy miről szól, vagy csak pártpolitikai okokból nem mondhatják azt, hogy ez a megoldás. Közben az Európa Tanács elnöke (Jean Claude Juncker) vagy oxfordi közgazdászok (Róna Péter) már támogatják az elgondolás elveit. A Jobbik szerint, ha nem lesz európai ágazati bérminimum az egészségügyben, akkor hazai erőforrásokból kell rendezni majd az orvosok bérét. Ez óriási összeg lesz, de elő lehet rá teremteni a forrásokat, ha van politikai akarat. A Jobbik 15%-al szeretné növelné a fiatal orvosok kibocsátását is. A gyógyszertámogatási rendszert pedig úgy kívánják átalakítani, hogy a legrászorultabbak, a nyugdíjasok és a krónikus betegek a korábbinál nagyobb mértékű segítséghez jussanak. Új és népszerű elem a Jobbik elképzeléseiben az állami fogorvosi szolgáltatások szélesítése, a technikai korszerűsítés mellett a munkavállalók fogpótlásaira is kiterjesztenék a TB hatókörét, ami sokaknak jelentene óriási pénzügyi könnyítést, míg másoknak egyáltalán a lehetőséget, hogy évtizedek óta elhanyagolt és komoly egészségügyi veszélyeket okozó fogazatukat rendezzék. Ez a meglévő magánfogorvosi praxisokat is csak kis mértékben érintené, mert egy új réteg jelenne meg a piacon. Ha mindennek csak a 70%-a valósul meg, akkor már kevésbé kell aggódnunk.

 

(Weborvos)

Kapcsolódó cikkek

Magyar Bálint: “Orbán egy bűnszövetkezet élén áll!”

O.L.K.T.

ÉLŐ: Gyurcsány Ferenccel beszélgetés a kampányhajráról, és a vasárnapi választásról

O.L.K.T.

Ingyen krumpli, ingyen tojás.

H Miklós
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!