Magyar Szociális Fórum: Lapít a Fidesz!

0

Most vasárnap telt el éppen egy teljes év azóta, hogy a Magyar Szociális Fórum nyílt levélben hívta fel Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter figyelmét arra, hogy újra tömeges fagyhalál veszélye fenyeget, és felajánlotta segítségét annak elhárítására.

A levélre soha nem kaptak választ.

Éppen ezért idén az évfordulón újból elküldték a levelet, mivel a veszély továbbra is fennáll. A levelet az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

Tisztelt miniszter Úr!

A Magyar Szociális Fórum a közelgő télre való tekintettel felhívja a kormány figyelmét az újra fenyegető tömeges fagyhalál veszélyére, és ismételten felajánlja évek óta felajánlott segítségét a társadalmi gond orvoslására. Tekintettel az emberélet védelmére, az alábbi kérdésekre vár választ a kormány részéről:

– Mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, szociális bérlakások felépítéséért? Egyáltalán foglalkozik-e ezzel, vagy pusztán menedékhelyek bővítésén fáradozik a társadalmi méretűvé vált probléma társadalmi megoldása helyett?
– Mit kíván tenni a kormány azért, hogy ne kerüljenek börtönbe, akik mostoha helyzetükben fát lopnak, hogy befűthessenek?
– Mit kíván tenni a kormány azért, hogy minden rászoruló időben kapjon elegendő tűzifát a szociális tűzifaprogram keretében.
– Felelősséget vállal-e a kormány az utóbbi években keletkezett tömeges életvesztésért, ha nem, kit tart felelősnek érte?
– Mit kíván tenni a kormány a törvény által előírt közérdekű adatszolgáltatás érdekében a kihűléses esetekről?
-Igényt tart-e a kormány a társadalmi szervezetek tapasztalataira, javaslataira a lakhatással és a hajléktalansággal összefüggő társadalmi kérdés megoldásában?
Bízom benne, hogy válaszol a kérdésekre!

Megj: Önhöz írt 2018. június 21-i levelemre, melyet ezennel újból elküldök, mindmáig nem kaptam választ, jóllehet a törvény 30 napos határidőt ír elő a válaszadásra!
szeptember 29. Dr. Simó Endre, az MSZF alapító-szervezője

Kiadta: MSZF SZK

A Mérce nemrég számolt be róla, hogy szeptember beálltával alig másfél hét alatt máris két kihűléses haláleset történt Budapesten (szeptember 10-ig). A Magyar Szociális Fórum (MSZF) már akkor arra szólította fel a kormányt, hogy cselekedjen időben, még mielőtt több ember esne áldozatául a hidegnek.

Arról, hogy a hajléktalanságot kriminalizáló, a „köztéren életvitelszerűen tartózkodást tiltó”, 2018. október 7-én hozott alaptörvény-módosítás után sem vonultak be sokkal többen hajléktalanszállóra, már többször is írtunk. Egy, a Február Harmadika Munkacsoport által készített felmérésből pedig az is kiderült: Budapesten egyre csak nő a hajléktalanság, a törvénynek meg mindössze annyit köszönhetünk, hogy az aluljárókból, megszokott helyeikről a büntetés miatti félelemből elvándoroltak az emberek, így az őket ismerő szociális munkások nehezebben tudnak nekik segíteni.

Az MSZF ebből arra a következtetésre jutott: a tiltás és az adminisztratív szabályozás nem alkalmas eszköz az évről-évre ismétlődő, tömeges fagyhalál elkerülésére.

Sem a hajléktalanság, sem a szegénység problémája nem oldható meg hatósági eszközökkel, hanem „csakis politikai akarattal lehetne megszűntetni.”

Az MSZF közleménye egy kimutatást is tartalmaz, amelyben leírják: az elmúlt öt évben, 760 magyar szenvedett fagyhalált, a rendszerváltás óta pedig több, mint 8 ezer. Azt is megjegyezték: a Központi Statisztikai Hivatal 2017-ig terjedően több fagyhalál esetről számolt be, mint amennyiről az MSZF tud.

(szakszervezetek.hu)

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!