Macron kiröhögte Orbán Viktort és kormányát!

Emmanuel Macron francia elnök lényegében kinevette Orbán Viktort és kormányát. Orbán Viktor miniszterelnök és csapata nem hajlandó részt venni az Európa jövőjéről szóló nemzetközi társadalmi konzultációban. Tényleg vicces – adta közzé a 168 Óra. Emmanuel Macron április 17-én indítja az Európa jövőjéről szóló konzultációt Strasbourgban. A többi országban októberig le kellene futtatni őket, hogy a 2019. májusi EP-választási kampányban már felhasználhassák az eredményeket. A francia elnök a tavalyi választási kampányában megígérte, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatot az európai nép és az európai politika között, ennek érdekében konzultációt indít,

ahol mindenki elmondhatná a véleményét Európa jövőjéről.

Franciaországban tehát tavasszal indul is az akció, amihez napok alatt csatlakozott a kezdeményezéshez a többi ország, Orbán Viktor és kormánya azonban tegnapig szemérmesen hallgatott. Az uniós állam és kormányfők csúcstalálkozóját követő péntek esti brüsszeli sajtótájékoztatón ugyanis kiderült, hogy

“26 tagállam megegyezett abban, hogy részt vesz a konzultációban, Magyarország (kormánya) viszont nem hajlandó erre.”

Macron mindezt pikírten egyértelműsítette is:

„Az egyetlen ország, amelyik nem fog benne részt venni, az Magyarország” – válaszolta újságírói kérdésre. Kis szünetet tartott, majd ironikusan hozzátette: „Ez bizonyára meglepi önöket” – mosolygott Macron, miközben a teremben sokan felnevettek.

(A videót az Eurológus tette közzé, de az Európai Unió készítette.)

Nemcsak a többi uniós ország, hanem a független intézmények is támogatják Macron konzultációját. Az Európai Bizottság a csúcstalálkozó előtt üdvözölte a tagállamok lelkesedését, hogy jobban be akarják vonni az állampolgárokat a közéletbe. „Az Európai Unióról szóló vitát túl gyakran ássák alá mítoszok és félremagyarázások” – írták a tanácskozásra készített állásfoglalásban. Macron kezdeményezése mellett több másik ország is tartott vagy tart most is hasonló konzultációt, emelték ki. A Bizottság felajánlotta az európai intézmények segítségét abban, hogy egy keretet biztosítsanak a lebonyolításhoz. Megjegyezték, hogy az Európai Bizottságnak van már tapasztalata ilyen téren, mert 2015 januárja óta szervezi a „Párbeszéd a Polgárokkal” eseményeket, amelynek keretében már 478 nyilvános vitát rendeztek 160 helyszínen. 2019 májusáig még 500 fordulót tartanak.

 

(168ora.hu)

Kapcsolódó cikkek

Trócsányi megint hazudik!

O.L.K.T.

Judith Sargentini: A demokrácia haldoklik Magyarországon, és ez az uniós tagságukra is kihathat!

Rubóczki Tamás

Rendkívüli: Donald Trump megfenyegette Iránt!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!