Lovász László kőkemény csapást mért a Fideszre!

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be Lovász László MTA-elnök az Akadémia megcsonkítása miatt, erősítette meg az MTA sajtótitkársága a hvg.hu-nak.

A lap birtokába került levélben Lovász azt írja: a kutatás, fejlesztési és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvény két ponton sérti az alkotmányt.

Egyrészt ellentétes a tudományos kutatás szabadságáról szóló cikkellyel, másrészt a tulajdonhoz való joggal. Miután a törvény jelentős része szeptember 1-től lép hatályba, a beadvány szövege szeptember 2-től lesz elérhető az Akadémia honlapján.

Hiller István MSZP-s képviselő másfél hónapja jelentette be, hogy az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul az MTA-törvény miatt, mivel ehhez elég aláírás és ajánlás gyűlt össze.

Mint emlékezetes a törvénymódosítással Palkovics László kezdeményezésére elvették az MTA-tól az akadémiai kutatóhálózatot, a hazai tudományos élet legfontosabb intézményrendszerét.

A kutatóintézetek a jövőben egy olyan képződmény alá fognak tartozni, melyben a kormánynak meghatározó befolyása van. Az akadémikusok a döntést követően az utcán tüntettek.

 

olkt.hu/hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Rétvári Bence: Televíziós kampányt indít a kormány az Erzsébet-utalványokról!

Rubóczki Tamás

Izland- az elhallgatott polgári demokrácia győzelme.

O.L.K.T.

“A parlamenti székekért eladjátok a szüleim és a gyermekeim jövőjét”

O.L.K.T.