Lophatnak mindhalálig!

Kongresszust tart szeptemberben a Fidesz, tudhattuk meg az atv.hu-n keresztül Kósa Lajostól, és a portál azt is tudni véli, hogy Kósa újra alelnök lehet. Most egyelőre „csak” országgyűlési képviselő, vagy tán valamilyen biztos is, a fene se tudja, oly könnyen osztogatják a kormányban ezeket a címeket, de emellett még ő az önkormányzati választásokért felelős ember a Fideszben – írja Németh Péter a hirklikk.hu oldalán.

Annak idején, amikor elvették tőle a miniszteri címet, és megajándékozták ezzel a kampányfelelősi pozícióval, azt hittük: valójában csak szépségtapasz a kinevezés, hogy neve legyen a gyereknek, nehogy azt higgyük már, hogy a csengeri nővel kötött szövetsége miatt talonban teszi őt Orbán. De lám, tévedtünk: a kampányfőnökség valóság, már meg is tartotta a sajtótájékoztatóját, hozva azt a magas szintet, amelyet tőle már megszoktunk.

Kicsit zavaros beszédben adta elő, hogy mi vár majd ránk ősszel, de ezzel már nem érdemes foglalkoznunk, meg hát amúgy is megtettük már. A lényeg most nem is ez, hanem az, hogy Kósa a jelek szerint ismét elindult felfelé a karrierépítésben.

Tekintettel arra, hogy Orbán Viktor már korábban bejelentette: egy ember egy tisztség, márpedig, ha Orbán ilyet mond, akkor az szentség – nem csak a Fideszben, hanem a kormányzásban is -, ahhoz igazítják a törvényeket, alapszabályokat. Így aztán vége Gulyás Gergely álláshalmozásának is; nem lehet a jövőben Fidesz alelnök és kancelláriaminiszter egyszemélyben.

Gulyás meg is fogalmazta az atv.hu-nak, hogy szeptembertől már vagy miniszter, vagy alelnök nem lesz. Ha megengedhetnénk magunknak, hogy tippeljünk, ha bele látnánk Orbán Viktor lapjaiba, akkor azt mondanánk, hogy igen: Gulyás elbúcsúzik az alelnökségtől, és noha korábban – egy nyilatkozatából tudjuk – nem szívesen vállalta a kormányzati szerepet, a miniszterelnöknek ott nagyobb szüksége lehet rá, mint Németh Szilárddal egy sorban, jóllehet ott is meg volt a maga funkciója. (Jó rendőr, rossz rendőr…)

Azt nehezen tudnám megítélni, hogy Gulyás jó miniszter volt-e, azt azonban igen, hogy Orbánnál mások a kritériumok; nem annyira az önállóság, a kreatívitás számít, sokkal inkább az, hogy zsoldba áll-e az illető vagy sem. Márpedig Gulyás rövid idő alatt hihetetlen fejlődésen ment keresztül, szinte percek alatt veszítette el önálló karakterét, és vált igazi szolgálójává a kormányfőnek. Következésképp ott, azon a helyen van rá nagyobb szükség, az alelnöki posztra lehet találni mást is.

Például Kósa Lajost. Ami egyben azt is jelenti, hogy a csengeri asszony irányába tett kitérő nem okozott gondot, és már a jövőben sem fog. Kósa, ezek szerint, nem tartozik senkinek elszámolással, nem kell magyarázatot adni arra, hogy miért ment el a csengeri örökösnővel közjegyzőhöz, miért hagyta, hogy előbb a felesége, utóbb az édesanyja mesés összegű ajándékot kapjon Szabónétól.

Az ügy, ezek szerint már nem ügy, és bár Szabóné ellen folyik az eljárás, de már ő is szabadlábon védekezik, és az eddigi tudásunk szerint a nyomozókat egyáltalán nem érdekli a Fidesz politikusának rejtélyes szerepe. Ha érdekelné, akkor Orbán biztos hátravonná a tűzvonalból, de látjuk, nem ezt teszi. Kósa ott vitézkedik elől, nyilatkozik, vezényel, beszél – épp olyan zavarosan, mint korábban – és még erkölcsileg is ítélkezik.

Magyarországon, úgy látszik, egy ilyen ügy simán elsikkad. Bár ne legyünk meglepődve: ennél több milliárd is eltűnt már kézen-közön, még sem érdekelt senkit. Főként nem a nyomozókat, ha a szereplők a Fidesz köréből kerültek ki. Tiborcztól Lázárig, Rogántól Mészáros Lőrincig, egészen Kósáig bezárólag itt megtehet bárki bármit, nem lesz következménye.

Tényleg soha?

 

Szerző. Németh Péter

Kapcsolódó cikkek

Magyarországot egy hatalommániás, skizofrén, beteg diktátor vezeti :(

O.L.K.T.

Egy édesanya kegyetlen levelet írt Orbánnak!

Rubóczki Tamás

KDNP: Akinek nincs gyermeke, az deviáns!

Rubóczki Tamás

Hozzászólok